Piroska
-2 °C
5 °C

Magyar bankkártya-hamisítókat fogtak Szardínián

2006.08.22. 18:44
Letartóztattak az olaszországi Szardínia szigetén egy öttagú magyar bankkártya-hamisító bandát. A csoport kártyák klónozásával foglalkozott és csak 2005-ben 10 millió eurót emelt le bankszámlákról.

A bűnbandát a magyar, a német és az olasz bűnüldöző hatóságok közös nyomozása eredményeként fogták el hétfőn a szardíniai Porto Torres óvárosában.

A csoport több éve foglalkozott hamisítással és csak 2005-ben 10 millió euró bevételt ért el. A hatóságok kitartóan követték a bandát Trentino Alto Adige (Dél-Tirol) tartományból Toszkánán át egészen Szardíniáig.

Kém-mikrochip az automatában

Az öt férfi - két testvér, egyikük fia, valamint további két személy - "operatív központként" egy német rendszámú lakókocsit használt. A lakókocsit felszerelték minden olyan szerkezettel, amelyek szükségesek voltak a hitelkártyák és a bankautomaták "klónozására".

A csoport Szardínián azt tervezte, hogy a benzinkutaknál lévő bankautomaták nyílásába "kém-mikrochipeket" helyez el, amelyek képesek dekódolni, és elküldeni a bankkártyák adatait a lakókocsiban működő fogadóállomáshoz. A bankkártyák lemásolása ezzel szinte automatikussá vált volna.

A csaknem tökéletes terv végül meghiusult: a Porto Torresben parkoló lakókocsi gyújtása egy hibás kulcs miatt elromlott. A bankkártya-klónozási akciót ezért elhalasztották néhány nappal, amíg megérkezett volna egy másik kulcs Németországból.

Költekeztek

Az öt férfi addig azzal töltötte a napot, hogy a városban és környékén aprólékosan tanulmányozták a bankautomatákat. Esténként viszont a legjobb éttermeket látogatták, nem takarékoskodtak a pénzzel és mindenütt busás borravalókat is hagytak.

A csoport letartóztatásához néhány másolt kártya vezetett, mert azok nem működtek egy-két helyi automatában.

Közben Magyarországon, szinte ezzel egy időben a rendőrség a banda által készített mintegy 500 másolt bankkártyát talált meg.

A csoport tagjait letartóztatták, jelenleg Sassari város San Sebastiano börtönében tartják fogva őket.