Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Deák és Bethlen együtt az új hamis bankón

2004.07.20. 09:28
Újfajta hamis húszezres bankjegyek kerültek forgalomba - értesült a Népszabadság. A pénzen együtt szerepel Bethlen Gábor és Deák Ferenc, mert kétezer forintos bankjegyek felhasználásával készítették őket.
Házilagos készítésű hamisított húszezer forintosok kerültek forgalomba - írja a Népszabadság. A bankókat valódi kétezresek papírjára illesztik és felülnyomásos módszerrel készítik el. "Elég" jó hamisítványok, elsőre nehéz megkülönböztetni őket az igazitól. A pénzen együtt szerepel Bethlen Gábor és Deák Ferenc, mert kétezer forintos bankjegyek felhasználásával készítették őket. A képmás Bethlené, de a vízjelnyomat Deákot ábrázolja.

Eddig kétfajta hamis húszezres került forgalomba. Az egyiknél egy ismeretlen eljárással kimossák a valódi kétezer forintosokból a festéket, majd tintasugaras nyomtatóval rányomják a húszezres lenyomatát. A másik fajtánál leválasztják a kétezresek vízjelet is tartalmazó részét a fémszálig, majd hozzáillesztenek egy közönséges fénymásolópapírra nyomtatott álhúszezrest.

Könnyen ki lehet szűrni a házi készítésű hamisítványokat. A kétezres bankók papírjára nyomtatott húszezresnél meg kell nézni a szorosan a fémszál mellé írt számot, amit a hamisítók nem írnak át. Az a húszezres a hamis, amelyen ez a szám kétezer.

Hamis húszezres a benzinkútnál
Hamis húszezer forintossal fizetett egy autós Szeghalom egyik benzinkútjánál - értesült a HavariaPress. A Békés megyei város rendőrkapitányságára hétfőn jelentették be az egyik helyi töltőállomásról, hogy hamisnak látszó húszezres bankjegyre bukkantak. A vizsgálat eddigi adatai szerint a hamis papírpénzzel kevéssel korábban fizethetett egy egyelőre ismeretlen autós. A városi kapitányságon nyomozást indítottak a bankó eredetének, illetve a felbukkanás körülményeinek pontosítására.