Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Összefognak a bankok a rendőrökkel a bankrablók ellen

2006.07.26. 13:44
Az új riasztórendszer egy esetleges rablás esetén videofelvételeket, képeket, az adott pénzintézet alaprajzát, behatolási pontjait és az elkövető lehetséges menekülési útvonalait is továbbítja a rendőrségnek.

Új bankbiztonsági riasztórendszert fejlesztett ki a rendőrség, amely egy esetleges rablás esetén videofelvételeket, képeket, az adott pénzintézet alaprajzát, behatolási pontjait és az elkövető lehetséges menekülési útvonalait is továbbítani tudja, jelentették be az ORFK munkatársai a Magyar Bankszövetség képviselőivel közösen tartott sajtótájékoztatójukon szerdán.

A rendszert várhatóan az év végén néhány bankban már működtetni fogják. Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség bankbiztonsági munkacsoportjának vezetője az MTI kérdésére azt mondta: a rendszerhez az összes pénzintézet csatlakozni tud, a kiterjesztés nagy ütemben történhet meg.

Csendes László, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője elmondta: 2005 első félévében 38 bankrablás történt, míg 2006 első hat hónapjában tizenkettő. Emlékeztetett: a Magyar Bankszövetség és a rendőrség együttműködése 2004 novemberére tekint vissza, amikor a két szervezet együttműködési megállapodást kötött és közös munkacsoport felállításáról határoztak a bankrablások visszaszorítását célzó, megelőző intézkedések kidolgozására. Az első értekezlet 2005 szeptemberében volt, ezen a találkozón hangzott el, hogy szükség van egy olyan informatikai fogadófelületet létrehozására, amely gyors és nagy mennyiségű információ egyidejű továbbítására alkalmas.

Hajzer Károly, az ORFK Rendszerinformatikai Osztályának vezetője a most kidolgozott egységes riasztásfogadó felület ismertetésekor elmondta: a riasztás beérkezésekor az információk egyidejűleg továbbítódnak akár több egységhez is, a bevetési parancsnokokon át az ORFK központi ügyeletére. Ezzel együtt továbbítják a bank külső fényképét, a helyszínre vezető térképet is, valamint magával a bűncselekménnyel kapcsolatos fájlokat.

A rendszer kiépítésének és kidolgozásának költségeiről Hajzer Károly azt közölte: az a rendőrségnek nem került külön költségébe. Csendes László az MTI-nek kijelentette: a pénzintézeteknek sem jelent pluszköltséget a rendszerhez való csatlakozás, azt azonban tervezik, hogy sorozatos vaklármák esetén fizetniük kell a bankoknak.