Árpád
-2 °C
3 °C

Összefognak a bankok a rendőrökkel a bankrablók ellen

2006.07.26. 13:44
Az új riasztórendszer egy esetleges rablás esetén videofelvételeket, képeket, az adott pénzintézet alaprajzát, behatolási pontjait és az elkövető lehetséges menekülési útvonalait is továbbítja a rendőrségnek.

Új bankbiztonsági riasztórendszert fejlesztett ki a rendőrség, amely egy esetleges rablás esetén videofelvételeket, képeket, az adott pénzintézet alaprajzát, behatolási pontjait és az elkövető lehetséges menekülési útvonalait is továbbítani tudja, jelentették be az ORFK munkatársai a Magyar Bankszövetség képviselőivel közösen tartott sajtótájékoztatójukon szerdán.

A rendszert várhatóan az év végén néhány bankban már működtetni fogják. Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség bankbiztonsági munkacsoportjának vezetője az MTI kérdésére azt mondta: a rendszerhez az összes pénzintézet csatlakozni tud, a kiterjesztés nagy ütemben történhet meg.

Csendes László, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője elmondta: 2005 első félévében 38 bankrablás történt, míg 2006 első hat hónapjában tizenkettő. Emlékeztetett: a Magyar Bankszövetség és a rendőrség együttműködése 2004 novemberére tekint vissza, amikor a két szervezet együttműködési megállapodást kötött és közös munkacsoport felállításáról határoztak a bankrablások visszaszorítását célzó, megelőző intézkedések kidolgozására. Az első értekezlet 2005 szeptemberében volt, ezen a találkozón hangzott el, hogy szükség van egy olyan informatikai fogadófelületet létrehozására, amely gyors és nagy mennyiségű információ egyidejű továbbítására alkalmas.

Hajzer Károly, az ORFK Rendszerinformatikai Osztályának vezetője a most kidolgozott egységes riasztásfogadó felület ismertetésekor elmondta: a riasztás beérkezésekor az információk egyidejűleg továbbítódnak akár több egységhez is, a bevetési parancsnokokon át az ORFK központi ügyeletére. Ezzel együtt továbbítják a bank külső fényképét, a helyszínre vezető térképet is, valamint magával a bűncselekménnyel kapcsolatos fájlokat.

A rendszer kiépítésének és kidolgozásának költségeiről Hajzer Károly azt közölte: az a rendőrségnek nem került külön költségébe. Csendes László az MTI-nek kijelentette: a pénzintézeteknek sem jelent pluszköltséget a rendszerhez való csatlakozás, azt azonban tervezik, hogy sorozatos vaklármák esetén fizetniük kell a bankoknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?