Azonosították a lelőtt bankrablót

2004.09.21. 15:12
Büntetlen előéletű volt az a fiatal férfi aki hétfőn ki akarta rabolni a Gazdagréti téri OTP fiókot, de a pénzintézet biztonsági őre több lövéssel megölte. A rendőrség kedden délutánra lakossági bejelentés alapján azonosította a kezdetben ismeretlen elkövetőt. Mint a vizsgálat kiderítette, a huszonkilenc éves férfi gázpisztollyal felszerelkezve lépett a tizenegyedik kerületi bankfiókba.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztálya lakossági bejelentés alapján azonosította a hétfői rabláskísérletben lelőtt támadót. Az elkövető B. Péter 29 éves, budapesti tartózkodási hellyel rendelkező, ózdi születésű, büntetlen előéletű férfi, áll a rendőrség honlapján közzétett hivatalos közleményben.

Egy rokon ismerte fel

A rendőrséget kora délután értesítette a férfi egyik rokona, hogy feltehetőleg a hozzátartozója látható a BRFK által kiadott fotón, mondta el az Indexnek Bodnár Zsolt ezredes, a BRFK Nyomozó Főosztályának vezetője. A rendőrség most igyekszik a férfi budapesti kapcsolatrendszerét feltérképezni, ugyanis a rokonság kevés információval tudott szolgálni arról, hogy pontosan mit csinált a fővárosban az ózdi születésű fiatalember.

Mint arról az Index is beszámolt, hétfőn délelőtt egy fegyveres, símaszkot viselő férfi lépett be a tizenegyedik kerületi bankfiókba, azt kiáltotta, hogy "bankrablás", majd a levegőbe lőtt. A pénzintézet biztonsági őre több lövést adott le a támadóra, aki még a helyszínen életét veszítette. Az OTP-fiókban - a biztonsági őrön kívül - három alkalmazott és egy ügyfél tartózkodott a támadáskor, a bank biztosági kamerája rögzítette a fiókban történteket.

A biztonsági kamera által rögzített kép (Forrás: BRFK)

A közreadott képen egyébként jól látszik, hogy a támadó valakire ráfogja a két kézzel tartott fegyvert. Mint Bodnár Zsolt az Indexnek elmondta, a fentebb látható pillanatban a támadó épp a biztonsági őrre szegezi a pisztolyt, amiről a szakértői vizsgálat megállapította, hogy gáz-riasztópisztoly, emberi élet kioltására nem alkalmas. A rablási kísérlethez használt gázpisztoly egyébként "borzasztóan hasonlít" az "igazi pisztolyokhoz", az adott szituációban még az ilyen szempontból képzett biztonsági őr sem lehetett képes felismerni, hogy gyakorlatilag ártalmatlan, "tökéletes utánzatról, fegyvernek látszó tárgyról" van szó.

"Bankrablás, kezeket fel!"

A rendőrség rablás alapos gyanúja miatt nyomoz, ezen eljárás keretein belül vizsgálják, hogy a biztonsági őr jogszerűen használta-e fegyverét. A rendőrség tegnapi álláspontja szerint "jogos védelmi helyzetben" cselekedett a fegyverét használó őr, azaz ha késlekedett volna, akkor több ember életét veszélyeztette volna, akik "közvetlen életveszélyben voltak". Arról, hogy emberölés bűntett gyanúja miatt indítanak-e eljárást az őr ellen, véglegesen az ügyészség dönt majd, amikor megkapják a nyomozás lezárulta után a rendőrségtől az iratokat.

Hogy pontosan mi történt a bankfiókban, még nem tudni, azonban a tanúk és az őr beszámolói alapján körülbelül vázolható az események menete. Ezek szerint a símaszkos férfi háromnegyed tíz körül berontott a helyiségbe, megállt körülbelül középen, és leadott egy lövést, ami előtt vagy után kiáltotta, hogy "bankrablás, kezeket fel!" Ekkor az alkalmazottakra szegezte a pisztolyt, de amint észrevette a sarokban tartózkodó őrt, felé fordította a fegyver csövét. Az őr erre felszólította, hogy tegye le a pisztolyt. Ezután több lövést adott le a rabló felsőtestére, aki összerogyott és elejtette fegyverét, amit az ügyféltérben tartózkodó férfi megpróbált elrúgni. A rabló azonban ismét megkaparintotta a pisztolyt és már a földön fekve ismét a biztonsági őrre irányította. Állapota azonban olyan súlyos volt, hogy hamarosan belehalt sérüléseibe.

Bár még nem fejeződtek be a vizsgálatok, az valószínűsíthető, hogy az őr összesen hat lövést adott le a rablóra, tudtuk meg az BRFK ezredesétől. A készülő orvosszakértői véleményekből derül majd ki, hogy ezek közül hány és hol találta el az ózdi férfit. Egyelőre azt sem tudni, hogy tüzelt-e a földön fekvő rablóra az őr. A fiókban több kamera is rögzítette a rablási kísérletet, ezek felvételeinek elemzése is segít majd tisztázni a helyzetet. Az őrt is kihallgatják még tanúként amennyiben szükséges, illetve további szakértőket - köztük ballisztikai és pszichológus szakértőket - is bevon majd a nyomozásba a BRFK.

Fegyverhasználat pro és kontra

Az Index képei a helyszínről
A vagyonőrnek egy fegyveres támadás esetén az a dolga, hogy megítélje, vajon kell-e, és szabad-e használnia fegyverét saját és mások életének a védelmében, vagy szót kell-e fogadnia a támadónak. A polgári személyeknek semmiképpen nem szabad ellenállást tanúsítani, mondta el kedden az MTI kérdésére Vörösmarti Mihály, a Személy-, Vagyonvédelmi, és Magánnyomozói Szakmai kamarájának elnöke. A vagyonőrnek készülőket első sorban arra tanítják, hogy ismerjék a törvény ilyen esetekre vonatkozó részeit, ezen ismeretek birtokában mérlegeljék a kialakult helyzeteket, és ott jól döntsék el, mi a teendőjük a konkrét esetben.

A jogszabály szerint egy fegyveres támadás esetén az őrnek csak akkor kell - és szabad - lőnie, ha ez elkerülhetetlen saját és mások élete védelmében, és ha nem veszélyezteti a kívülállók testi épségét. Feltétel még, hogy joggal higgye, a támadó kezében fegyver van, hiszen ugyancsak jogszabály rögzíti, hogy a védekezésnek arányban kell állni a támadással. Bonyolult, és jogilag esetleg súlyos következményekkel járó kérdés annak eldöntése, valóban fegyvert tart-e a kezében a támadó, bár nyilvánvaló, ha a támadónak fegyvere van, egy kis ujjmozdulattal már lőhet, tette hozzá a szakértő.

Másfelől a vagyonőrnek még a fenti feltételek megléte esetén is csak akkor szabad lőnie, ha ezzel nem veszélyezteti ártatlan emberek életét és testi épségét. Amennyiben tehát a védett helyiségben ügyfelek vannak, úgy a vagyonőr nagy valószínűséggel nem tüzelhet anélkül, hogy másokat veszélyeztetne, és ebben az esetben nem marad más hátra, mint hogy ne tanúsítson ellenállást.

Vörösmarti Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy a tévében szereplő krimik többségében engedelmességet és együttműködést lehet látni, csakhogy ott az esetek túlnyomó többségében túszejtésről van szó, és olyankor a túszok életének védelme egészen más taktikát követel a rendőröktől és vagyonőröktől.

  • Tippek
  • Bankszámla