Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Szélvihar tarolta a fákat Bánkúton

2008.10.31. 09:57
Komoly vihar pusztított csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánkúton. A károk felmérése folyamatban van.

Százmilliós károkról érkezett jelentés pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánkútról, ahol a vihar csütörtökön fákat csavart ki, és megrongálta a sípályákat és a vezetékeket is. A terület életveszélyes, mert a fák egymásra is dőltek és bármikor lezuhanhatnak, közölte az illetékes erdőgazdaság.

Rencsiné Ágh Márta, a területileg illetékes Északerdő Erdőgazdasági Zrt. szóvivője reggel azt közölte, hogy az előzetes becslések szerint 3-4 ezer köbméternyi faanyagot, értékes faállományt döntött ki a vihar. Délre kiderült: a kár nagysága jóval meghaladja a becsült mértéket. A néhány percig tartó több 100 km/órás szél 100-150 éves fákat tört ketté és csavart ki a helyéről.

A szakértők által készített előzetes becslések szerint a közvetlen erdőgazdálkodási kár eléri a 10 millió forintot, a teljes kárösszeg pedig - beleértve a helyreállítási, infrastrukturális költségeket, a talaj előkészítését és az erdő újratelepítését is - 100 milliós nagyságrendű.

A Bükk északi, északkeleti részén nagy kiterjedésű sávot tarolt le a zivatar, mintegy húsz hektárnyi az a terület, ahol biztosan újratelepítésre lesz szükség. Főképp a területen őshonos fafajtát, a bükköst - és kisebb mennyiségben a fenyőket - érintette a vihar. Ezek a fák sekély gyökérzetűek, és a már felázott talajban nem tudnak megkapaszkodni, ellenállni az egy irányból jövő, hatalmas erejű szélnek.

A hirtelen jött vihar a sípályák környékén és a panzióknál is okozott kárt, az elsődleges információk szerint több hektárnyi területen.

A miskolci tűzoltók csütörtökön este 11 óráig voltak kinn a helyszínen; az utat szabadították fel, ahová mintegy 20 fát döntött ki a szél.

Kovács Zoltán, a Bánkúti Síklub elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vihar megrongálta a sípályákat és a vezetékeket is. Mint elmondta, késő estére állt helyre az áram- és a telefonszolgáltatás, ezért kommunikálni sem nagyon tudtak Bánkútról. Egyelőre nem tudják, mennyire sérültek a pályák és a vezetékek, a síklub elnöke későbbre ígért pontosabb tájékoztatást.