Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

Bányaszerencsétlenség Kínában

2002.06.20. 17:47
Több mint százan rekedtek a föld alatt, amikor csütörtök reggel gázrobbanás történt Kína északkeleti Hejlungcsiang tartományában. A város bányáiban az idén már történt két baleset. Tavaly 5000 kínai bányász vesztette életét a munkahelyén.
Körülbelül 140 ember dolgozott csütörtökön a Csengceho szénbányában, amikor gázrobbanás történt. Huszonöt bányászt már sikerült kimenekíteni, akiket azonnal kórházba szállítottak. Közülük nyolcnak válságos az állapota. Az áldozatok között van a bánya vezetője is, aki épp a munkálatokat ellenőrizte, amikor a robbanás bekövetkezett. A szénbánya Csihszi városában, az orosz határtól csupán 300 kilométerre van - jelentette az AFP.

A városban egyébként idén áprilisban két másik bányarobbanás is történt. Akkor összesen 21-en haltak meg, 39-en pedig megsebesültek.

Itt a legtöbb a bányabaleset

Kína rendelkezik a világ legnagyobb bányaiparával, de egyben az ázsiai országban szedik a legtöbb halálos áldozatot a bányaszerencsétlenségek. 2001-ben több mint 5000 bányász vesztette életét munka közben. A kormány korábban már megpróbálta elérni a több ezer illegálisan működő bánya bezárását, amelyek nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak.

A bányatulajdonosoknak azonban általában sikerül elérniük, hogy folytathassák a kitermelést, mert a helyi hatóságokat csábítja a bányák működtetésének magas profitja. Az AFP értesülései szerint ez év végéig 8000 kisebb bánya bezárását rendelték el, a legtöbb baleset ugyanis ezekben történik. A hatóságok néhány héttel ezelőtt egy hivatali tisztviselőt halálra ítéltek, két másikat pedig több éves börtönbüntetéssel sújtottak, amiért közrejátszottak egy 81 halálos áldozatot követelő bányaszerencsétlenség eltussolásában.