Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Bányaszerencsétlenség Kínában

2002.06.20. 17:47
Több mint százan rekedtek a föld alatt, amikor csütörtök reggel gázrobbanás történt Kína északkeleti Hejlungcsiang tartományában. A város bányáiban az idén már történt két baleset. Tavaly 5000 kínai bányász vesztette életét a munkahelyén.
Körülbelül 140 ember dolgozott csütörtökön a Csengceho szénbányában, amikor gázrobbanás történt. Huszonöt bányászt már sikerült kimenekíteni, akiket azonnal kórházba szállítottak. Közülük nyolcnak válságos az állapota. Az áldozatok között van a bánya vezetője is, aki épp a munkálatokat ellenőrizte, amikor a robbanás bekövetkezett. A szénbánya Csihszi városában, az orosz határtól csupán 300 kilométerre van - jelentette az AFP.

A városban egyébként idén áprilisban két másik bányarobbanás is történt. Akkor összesen 21-en haltak meg, 39-en pedig megsebesültek.

Itt a legtöbb a bányabaleset

Kína rendelkezik a világ legnagyobb bányaiparával, de egyben az ázsiai országban szedik a legtöbb halálos áldozatot a bányaszerencsétlenségek. 2001-ben több mint 5000 bányász vesztette életét munka közben. A kormány korábban már megpróbálta elérni a több ezer illegálisan működő bánya bezárását, amelyek nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak.

A bányatulajdonosoknak azonban általában sikerül elérniük, hogy folytathassák a kitermelést, mert a helyi hatóságokat csábítja a bányák működtetésének magas profitja. Az AFP értesülései szerint ez év végéig 8000 kisebb bánya bezárását rendelték el, a legtöbb baleset ugyanis ezekben történik. A hatóságok néhány héttel ezelőtt egy hivatali tisztviselőt halálra ítéltek, két másikat pedig több éves börtönbüntetéssel sújtottak, amiért közrejátszottak egy 81 halálos áldozatot követelő bányaszerencsétlenség eltussolásában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!