Piroska
-11 °C
-2 °C

A kvótarendszert okolják az orosz bányásztragédiáért

2007.03.20. 09:04
A legújabb, kedd délelőtti jelentések szerint legalább 106 bányász vesztette életét az előző nap sújtólégrobbanás következtében beomlott nyugat-szibériai szénbányában.

A nyugat-szibériai Kuzbassz medencében található, a Moszkvától 3000 kilométerre keletre fekvő Novokuznyeckhez tartozó Uljanovszkaja bányában 203 ember tartózkodott, amikor berobbant a metángáz.

A metángázra figyelmeztető rendszert szemléltek

A mentőalakulatoknak eddig 93 bányászt sikerült a felszínre hozniuk. Az egyik halálos áldozat brit állampolgár. Az üzletember tolmácsával azért kereste fel a bányát, hogy szemügyre vegyék a brit gyártmányú, a metángáz jelenlétére figyelmeztető rendszert. Holttestét már azonosították.

A szemlén jelen volt a bánya 20 vezetője is, közte az igazgatóhelyettes, a főmérnök és a főgépész. Ők is meghaltak. Jelenleg még 13 ember után folyik a kutatás. A bányászok 270 méteres mélységben dolgoztak.

Egymillió rubel a hozzátartozóknak

A kimentett emberek között sérültek is vannak, őket a környező kórházakba szállították. A hozzátartozókat a szomszédos bánya irodai- és lakóépületeiben helyezték el, pszichológusok foglalkoznak velük.


Katt!

A helyi közigazgatás és a bánya tulajdonosai között korábban kötött megállapodás értelmében az áldozatok hozzátartozóinak egymillió rubeles (6-7 milliós forintos) pénzsegélyt folyósítanak.

A legkorszerűbb berendezésekkel szerelték fel

A mentők jelenleg egy elektromos vezeték fektetésén dolgoznak, hogy lehetővé tegyék az aknák jobb szellőzését. Jelenleg 35, közte a szomszédos bányákból érkezett, mentőalakulat dolgozik a mentésen. A munkálatok összehangolása érdekében válságstábot hoztak létre, a testületet Aman Tulejev kemerovói kormányzó vezeti.

Az Uljanovszakaja bánya viszonylag új: 2002 októberében helyezték üzembe, és a legkorszerűbb brit és német berendezésekkel szerelték fel. A sújtólégrobbanás előtt nem sokkal a műszerek a metángáz igen nagy koncentrációját rögzítették.

Új rendszabályokat sürgetnek

A bányában naponta 6 ezer tonna, évente pedig mintegy 3 millió tonna szenet fejtenek. Novokuznyeckben utoljára 2004-ben volt súlyos bányaszerencsétlenség: akkor a sújtólégrobbanásnak 47-en estek áldozatul.

Az orosz független bányász szakszervezet vezetője kedden az Eho Moszkvi rádióban új biztonsági rendszabályokat sürgetett a bányakatasztrófák megelőzése érdekében.

Alekszandr Szergejev úgy vélekedett, hogy törvényben kell megtiltani a felszíni szellőztetés nélküli földalatti szénbányászatot.

A szakszervezeti vezető egyúttal a kvótarendszert is felelőssé tette a szerencsétlenségekért, mert emiatt a bányászokat gyorsabb munkára, nagyobb mennyiségű széntermelésre ösztönzik és ez potenciálisan több figyelmetlenséghez és végzetes hibához vezet.