Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kimentették a tárnába szorult bányászokat

2002.07.28. 19:15
Hetvenhétórás megfeszített munkával sikerült a felszínre hozni azt a kilenc bányászt, akik még szerdán szorultak be egy pennsylvaniai szénbánya tárnájába. A kilenc bányász sérülés nélkül úszta meg a balesetet.
A mentőalakulatok szombat éjjel találták meg a kilenc férfit. A több mint három napot a fagypont közelében eltöltő bányászokat azonnal mentőhelikopterrel szállították a helyi kórházba. "Mind a kilencen élnek, és úgy tudjuk, jól érzik magukat", nyilatkozta Mark Schweiker pennsylvaniai kormányzó a CNN-nek.

Vízzel teli üregben, 80 méter mélyen

A szerencsétlenül járt munkásokat egy 66 cm átmérőjű lyukon keresztül, a haditengerészet különleges mentőkabinjában emelték ki.

A bányászok magyar idő szerint szerdán reggel mintegy 80 méterrel a felszín alatt szorultak be a mindössze 1x4 méteres, vízzel teli üregbe, ahol fagypont közeli volt a hőmérséklet. A mentőegységeknek ugyan még aznap sikerült velük kapcsolatba lépni, de félő volt, hogy a munkások nem élik túl a tragédiát, mivel a tárnában fogytán volt a levegő és emelkedett a vízszint is.

A szerencsétlenséget az okozta, hogy a Quecreek bánya munkásai véletlenül áttörték egy már lezárt tárna falát, ahonnan víz ömlött munkavégzés helyszínére. Ettől viszont összeomlott a járat és csapdába ejtette a bányászokat. A férfiaknak még maradt annyi idejük, hogy az utánuk érkező csoportot figyelmeztessék, így azok el tudtak menekülni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!