Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bányászok életéért küzdenek Nyugat-Virginiában

2006.01.03. 09:19
Tizenkét órával a robbanás után tudták csak megkezdeni a mentést abban a Nyugat-Virginia bányában, amelyben tizenhárom bányász rekedt egy sújtólégrobbanás után.

Az Egyesült Államokban a mentők csak 12 órával a robbanás után tudtak elindulni abba a Nyugat-Virginiai bányába, amelyben helyi idő szerint hétfőn délelőtt feltehetően egy szikra gyújtotta be a járatokban felgyülemlett gázt.

A mentőalakulatoknak előbb a ventillátorrendszer segítségével ki kellett hajtani a metángázzal teli levegőt, hogy a segélycsapat tagjai ne kapjanak gázmérgezést, és hogy megelőzzenek egy esetleg újabb robbanást - közölte a CNN amerikai hírtelevízióban a mentőszolgálat szóvivője.

Az International Coal Group (ICG) tulajdonában lévő Sago bányában, az állam fővárosától, Charlestontól 161 kilométerre északkeletre a tragédia idején 19 dolgozó tartózkodott a mélyben. Hat bányászt viszonylag hamar sértetlenül a felszínre tudtak hozni, de tizenhárman még a tárnákban várnak segítségre, körülbelül két kilométerre a bánya kijáratától.

A detonáció elzárta a járatokat, ezért a mentőknek le kell bontaniuk az így keletkezett falat. Egyelőre azonban még nem tudtak kapcsolatba lépni a bányászokkal.

A Sago bánya az elmúlt időben gyakran került a bírálatok középpontjába: egy decemberben véget ért, 11 hetes szövetségi vizsgálat összesen 46 olyan esetet állapított meg, amelyek megsértették az amerikai bányaegészségügyi és biztonsági rendszabályokat.

Az amerikai bányaegészségügyi és biztonsági hivatal 208 alkalommal említette a Sagóval kapcsolatos problémákat 2005 folyamán, míg Nyugat-Virginia állam bányahivatala 144 esetben részesítette figyelmeztetésben a bányát tavaly márciusban megvásárolt ICG-t.