Auguszta
-7 °C
0 °C

Tizenhét halott a török bányatűzben

2004.09.08. 17:19
Egy, a török fővárostól mintegy háromszáz kilométerre lévő bányában ütött ki tűz, amit kora délutánra sikerült megfékezni, és már legalább nyolc bányászt felszínre hoztak, a még lent lévőkkel pedig folyamatosan tartják rádión a kapcsolatot.
Tizenheten haltak meg, amikot Törökország északi részén tűz ütött ki egy bányaalagútban. A Kure városától nem messze található rézbányában körülbelül harminc munkás esett a tűz fogságába - jelentette a BBC.

A török miniszterelnöki hivatal katasztrófaelhárítási központja szakértőkből álló mentőcsapatot küldött a föld alatt rekedtek megmentésére. A mentőegységek dél körül megkezdték a föld alatt rekedt bányászok egyenkénti kimentését. A tüzet sikerült megfékezni, és már legalább nyolc bányászt felszínre hoztak, a még lent lévőkkel folyamatosan tartják rádión a kapcsolatot. A kimentett munkások jól vannak - mondta egy helyi tisztviselő a BBC-nek.

Hegesztettek

A török fővárostól mintegy háromszáz kilométerre lévő bányát az STFA társaság üzemelteti. Amikor a tűz kiütött, a mélyben rekedtekkel megszakadt a kapcsolat, és kezdetben nem volt semmilyen pontos információ arról, hogy hányan és milyen állapotban vannak bánya mélyén. A tűzből öt bányászt azonnal sikerült kimenteni, sérüléseiket ellátták - nyilatkozott a kurei polgármesteri hivatal egyik tisztviselője.

A bánya bejárata beomlott, és a hatóságok attól tartottak, hogy a földalatti járatokban robbanásveszélyes gáz gyülemlik fel. A tűz az első feltételezések szerint hegesztés miatt ütött ki. - írja a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!