Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A gáz ölt meg két bányászt Ajkán

2001.11.27. 14:09
Két bányász meghalt kedden az Ármin bánya egyik vágatában, Ajka térségében - tájékoztatta az MTI-t a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A vágatba öt bányász indult el, ám egy idő után hárman jelezték, hogy két társuk valószínűleg gázszivárgás vagy oxigénhiány miatt meghalt.
A rendőrség és a katasztrófavédelem, illetve a bányakapitányság a területet lezárta és megindította a vizsgálatot. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy a mentősök már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A másik három bányászt a tapolcai kórházba szállították megfigyelésre, ám ők tünet- és panaszmentesek.

Az Ármin bányában korábban kizárták már a szellőztetésből az a vágatot, amelyet kedden újra akartak nyitni, s amelyben a két bányász életét vesztette.

Öt bányász bányamentő készülékben ment be a korábban elzárt területre, ennek ellenére ketten rosszul lettek - tudta meg az MTI Fridrich Gyulától, a Veszprémi Bányakapitányság vezetőjétől. Hozzátette: a bányászok rosszullétét, illetve halálát feltehetően gázszivárgás okozta.

Bányabejárást tartanak

Az ajkai Ármin bányában kedden délután helyszíni bejárást tartanak a bányakapitányság, rendőrség, katasztrófavédelem képviselői, miután délelőtt - eddig tisztázatlan okokból - a bányában meghalt két bányász. A hatóság képviselői a helyszíni bejárás után, kedden késő délután sajtótájékoztatót tartanak a balesetről.

A helyszíni szemlét Tamaga Ferenc, a Bakonyi Erőmű Rt. bányászati igazgatója és Somogyi József, a Veszprémi Bányakapitányság szakfőtanácsosa vezeti. A helyszínen szerzett információink szerint az elhunyt két bányász ötven év körüli ajkai lakos volt. Fridrich Gyula, a Veszprémi Bányakapitányság vezetője szerint a bányászok rosszullétét, illetve halálát feltehetően gázszivárgás okozta.

A bánya székházát, illetve a bejárat előtti útszakaszt lezárták, járművekkel csak a közeli parkolóig lehet eljutni, de a kedd délutáni műszakváltás rendben lezajlott az ajkai Ármin bányában. Az MTI tudomása szerint a műszakra érkező bányászok nem is értesültek a délelőtti tragédiáról, két társuk haláláról.