Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Újabb bányaszerencsétlenség Oroszországban

2003.10.29. 09:38
Öt bányász holttesttét találták meg az Oroszország távol-keleti részén fekvő Partyizanszk Centralnaja bányájában, ahol szerdán robbanás történt. Hatvanhat bányászt sikerült kimenteni a betemetett aknából.
Az ITAR-TASZSZ szerint a Partyizanszk melletti Centralnaja bányában (helyi idő szerint késő délelőtt) 7 bányász tartózkodott. A feltehetőleg metángáz okozta robbanás öt bányászt megsebesített, és csak 15-nek sikerült önállóan a felszínre jutnia. A többiek viszont a mélyben rekedtek. Szergej Sojgu katasztrófavédelmi miniszter szerda reggel közölte az újabb szerencsétlenség hírét.

A robbanás idején hetvenegyen dolgoztak a mélyben. Hatvanhat bányászt sikerült kimenteni a betemetett aknából. Öten közülük súlyosan megsérültek, egyikük állapota válságos - jelentette az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség, Vlagyimir Dozorovra, a bánya igazgatójára hivatkozva.

A 757 méter mélyen bekövetkezett szerencsétlenséget feltehetően metángázszivárgás okozta. A Centralnaja az egyik legveszélyesebb bányának számít. Az 1000 méter mély fejtéseken a felgyülemlő gázok és a talajvíz miatt a szakemberek kockázatosnak tartják a kitermelést - közölték az orosz hírügynökséggel az ágazati szakszervezet képviselői. A robbanás alig egy héttel azután történt, hogy a Rosztov megyei Zapadnaja bányát talajvíz öntötte el.

Megmenekültek

A bányamunkásoknak szerda hajnalban végre sikerült átvágniuk a mentőaknát az oroszországi Rosztov megyei Zapadnaja bányának ahhoz a részéhez, ahol a több mint öt napja bent rekedt 13 bányászt sejtették.

A valamivel több mint 60 méteres, vagyis az eredetileg kalkuláltnál hét méterrel hosszabb alagút frissen átvágott nyílásának megtisztítása után át a mentőosztagok négy különböző, 1,5-2,5 kilométer hosszú útvonalon indultak a 700 méteres mélységben rekedt bányászok kutatására.

Csaknem egyhetes küzdelem végén a bányamentők szerda reggel 12 mélyben rekedt bányászt életben találtak a Zapadnaja bánya mélyén. Egy bányász azonban meghalt, és az élők sem képesek önállóan járni, egyikük állapota súlyos.