Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötvennégy bányász vesztette életét Indiában

2006.09.08. 16:22
Ötvennégy bányász vesztette életét egy szénbánya mélyén történt robbanásban India keleti részén, számoltak be a helyi hatóságok a szerdai balesetről pénteken a nagyrészt sikertelen mentési kísérletek után.

A szerencsétlenség még szerdán történt, a Bihár szövetségi államban található Dhanbád körzetében. Összesen ötvenhét bányász tartózkodott lent, a közel ötszáz méteres mélységben a robbanás időpontjában. Hármukat sikerült kimeneti, ők égési sérüléseket szenvedtek. Ötvennégy társuknak viszont már csak a holttestét tudták a felszínre hozni.

A mentési munkálatok alatt a bánya bejáratánál több ezren gyűltek össze, köztük a bányászok családtagjai. Néhányukat a rendőrségnek kellett visszatartania, mert le akartak menni a bányába.

A kormány vizsgálatot rendelt el a baleset körülményeinek tisztázására. Az áldozatok családtagjai ugyanis panaszt tettek, mert szerintük a bányában nem voltak megfelelőek a biztonsági óvintézkedések, például nem volt elegendő légzőkészülék.

Az elmúlt húsz évben több mint ezer bányász vesztette életét Indiában szerencsétlenség következtében. Dhanbádban 1975-ben 375-en haltak meg egy másik szénbányában történt robbanáskor, majd tíz évvel később egy másik balesetben ismét csaknem ugyanannyian.