Gusztáv
3 °C
6 °C

Ötvennégy bányász vesztette életét Indiában

2006.09.08. 16:22
Ötvennégy bányász vesztette életét egy szénbánya mélyén történt robbanásban India keleti részén, számoltak be a helyi hatóságok a szerdai balesetről pénteken a nagyrészt sikertelen mentési kísérletek után.

A szerencsétlenség még szerdán történt, a Bihár szövetségi államban található Dhanbád körzetében. Összesen ötvenhét bányász tartózkodott lent, a közel ötszáz méteres mélységben a robbanás időpontjában. Hármukat sikerült kimeneti, ők égési sérüléseket szenvedtek. Ötvennégy társuknak viszont már csak a holttestét tudták a felszínre hozni.

A mentési munkálatok alatt a bánya bejáratánál több ezren gyűltek össze, köztük a bányászok családtagjai. Néhányukat a rendőrségnek kellett visszatartania, mert le akartak menni a bányába.

A kormány vizsgálatot rendelt el a baleset körülményeinek tisztázására. Az áldozatok családtagjai ugyanis panaszt tettek, mert szerintük a bányában nem voltak megfelelőek a biztonsági óvintézkedések, például nem volt elegendő légzőkészülék.

Az elmúlt húsz évben több mint ezer bányász vesztette életét Indiában szerencsétlenség következtében. Dhanbádban 1975-ben 375-en haltak meg egy másik szénbányában történt robbanáskor, majd tíz évvel később egy másik balesetben ismét csaknem ugyanannyian.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!