Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Faji megkülönböztetés a fodrászatban?

2005.05.30. 15:36
Faji megkülönböztetést vélt felfedezni az amerikai fodrászok árszabási gyakorlatában egy alabamai asszony. Debbie Sturvisant szerint csak azért kellett majd kétszer annyit fizetnie egy hajvágásért, mert fekete. A fodrászok nem tagadják, bár az ok nem a rasszizmus, hanem az, hogy a feketék sűrű, göndör hajával sokkal több munka van. Fekete Pákó szerint a hazai fodrászok is visszarettentek az erős, fekete hajszálak jelentette kihívástól.

Kártérítési pert indított egy amerikai fodrászati lánc ellen egy afroamerikai asszony. Debbie Deavers Sturvisant vádja szerint az arkansasi székhelyű Dillard's egyik alabamai szalonjában harmincöt dollárt kellett fizetnie a hajvágásért és a mosásért, miközben egy fehér vendég ugyanezért csak húsz dollárt fizetett. Sturvisant faji alapú megkülönböztetést gyanít a túlszámlázás hátterében, ezért perét több államra is ki akarja terjeszteni, további felperesek bevonásával.

Fekete Pákónak nem vágták le a haját
Nem járt szerencsével a magyar fodrászoknál az afrikai magyar előadó, Fekete Pákó sem. Az előadóművész az Indexnek elpanaszolta, akármikor elment Magyarországon egy fodrászhoz, visszautasították, mert visszarettentek az erős, fekete hajszálak jelentette kihívástól. Fekete Pákó élete két és fél éve változott meg, ugyanis barátnője ért a fekete hajakhoz, és olyan divatos mintát - kockásat például - nyír, amit az énekes akar. Fekete Pákó elmondása szerint a helyzet annyira súlyos, hogy a Magyarországon élő afrikaiak egymáshoz járnak hajat vágni. Az előadóművész elmondta, a frizurája egyébként nem túl hosszú, sőt leginkább kopasz, amit divatos mintákkal tesz izgalmassá. A hosszú haj nem állt jól neki, jegyezte meg Fekete Pákó.
"Az egyszerű előítélet szerint minden fekete haja ugyanolyan. Ez azonban nincs így, ahogy a fehérek haja sem mind ugyanolyan" - nyilatkozta a Washington Postnak Patrick C. Cooper, Sturvisant ügyvédje. Cooper szerint a fodrászatok áraikat inkább a hajhossz alapján kellene megállapítaniuk.

"A Dillard's nem faji alapon határozza meg árait, hanem a fodrász képzettsége, a szolgáltatás színvonala és a vágás ideje alapján" - írta közleményében a cég. Egy fodrásziskola oktatója ugyanakkor a Washington Postnak elismerte, hogy bevett gyakorlat, hogy faji és nemi alapon különböző árakat szabnak meg. Ennek oka azonban nem a szexizmus vagy a rasszizmus.

A fodrászati szakkönyvek mindegyike különbséget tesz a "fekete haj" és a többi népcsoport haja között, mondta el a Postnak Tom McArthur, az ABC Fodrászati Főiskola oktatója. Mint mondta, az általánosan "fekete hajnak" nevezett, sűrű, göndör, drótszerű haj vágása külön képzést igényel. "Teljesen más vágás, nem mindenki ismeri. Én mindkét vágást ismerem, de én ebben a szakmában nőttem fel" - tette hozzá.

McArthur szerint nyilvánvaló, hogy a több képzést igénylő, munkaigényesebb vágásért több pénzt kérnek. Ugyanezért fizetnek átlagosan kétszer annyit a nők, mint a férfiak.

Ez utóbbi sem tarthat azonban sokáig. Az árszabásban a hímsovinizmus diadalát felfedezni vélők nyomására már négy amerikai államban, Arizonában, Kaliforniában, Massachusettsben és Floridában is törvényt hoztak a kizárólag nemi alapon eltérő árak eltörléséről, írja az Arizona Business Gazette.