Eleonóra
-1 °C
2 °C

Cserekamionba rakodják a mérgező szállítmányt

2003.12.05. 14:01
Bárium-karbonátot szállított az a kamion, amelyik csütörtökön lesodródott az 55-ös főútról. Az anyag erős izomméreg, 2-4 gramm szervezetbe kerülése is elég a halálos mérgezéshez. A veszélyes rakományt teljes útlezárás mellett rakodják át egy másik teherkocsiba.
Egy csütörtökön történt balesetekben egy bárium-karbonátot szállító szlovák kamion is megsérült, ezért útját nem tudta folytatni. A veszélyes rakományért küldött másik teherkocsi a péntek délre ért a helyszínre. Amíg a bezsákolt anyagot átpakolják - várhatóan pénteken délután ötig - a főút érintett szakaszát a rendőrök teljes szélességében lezárták. A kárfelszámolásban a szegedi tűzoltók vesznek részt daruval, vegyimentővel és légzőkészülékkel.

Bárium-karbonát
Szénsavas bárium, BaCO3. A természetben mint Witherit fordul elő. Tiszta állapotban úgy készül, hogy bárium-klorid oldatot ammónium-karbonát oldattal elegyítik, s a keletkező csapadékot a kimosás után megszárítják. Az így kapott hófehér por vízben majdnem oldhatatlan. Hevítve széndioxidot veszít és bárium-oxiddá alakul. Bárium-karbonátból más báriumsókat is készítenek továbbá kukoricaliszttel, korpával keverve patkányok és egerek megmérgezésére is használják.
A felborult járművön 22 tonna, zsákos kiszerelésű báriumkarbonát van, melynek egészségre ártalmas a szilárd formája is. A bárium-karbonát erős izomméreg, bénulást okozhat. A helyszínen az átpakolást végző tűzoltóknál a por belélegzését, illetve gyomorba jutását kell megakadályozni. Az anyagból 2-4 gramm szervezetbe kerülése is elég a halálos mérgezéshez. A tűzoltók vegy-védelmi ruhában és sűrített levegős légzőkészülékkel végzik a szállítmány átrakodását, ami előre láthatólag a késő délutáni órákig eltarthat. Az úton közlekedőkre, illetve a környéken élőkre a báriumkarbonát nem jelent veszélyt.

Mint korábban hírül adtuk, az alig egy kilométeres szakaszon rövid időn belül négy jármű is az út menti árokba sodródott a jeges útról, s a balesetet szenvedett járművek között volt egy báriumkarbonátot szállító szlovák tartálykocsi is. A jármű rakománya szerencsére nem sérült meg, így a veszélyes anyag nem került ki a környezetbe. Miután a rakományt a cserekamionba átrakodják a sérült járművet elvontatják a főútról.