Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Kimentették a barlangászt

2002.10.28. 07:42
Csaknem másfél nappal a balesete után sikerült a felszínre hozni a romániai Belényesi-barlangban rekedt nyíregyházi barlangászt. Feigel Lóránt a körülményekhez képest jól van, mentése alatt végig magánál volt.
Adamkó Péter, a helyszínen lévő mentőcsoport egyik vezetője a hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy hétfő hajnali négy órára sikerült kihozni a barlangból a szombaton bennrekedt férfit.

Az időjárás nehezíti a kórházbaszállítást

A helyszínen a 46 fős magyar és 26 fős román mentőegységek mellett egy ötfős szlovák egység is segítette a bajba jutott férfi kimentését. Az egymást váltó csoportok folyamatosan szélesítették a járatokat és kiépítették a kötéltechnikát, melynek segítségével hamar ki tudták menteni a férfit. A neves barlangkutató a körülményekhez képest jól van, mentése alatt végig magánál volt.

Jelenleg az időjárás a mentőcsapatok legnagyobb ellensége, ezért nem lehetett megvalósítani a barlangkutató helikopterrel történő elszállítását. Havas eső és szélvihar tombol az 1600 méteres magasságban fekvő barlangnál és a felázott talaj miatt órákba telik, mire leviszik a sérült férfit az alaptáborhoz. A nyílt bokatörést szenvedett barlangászt innen terepjáróval viszik majd tovább a legközelebbi autóútig, ahonnan egy romániai mentőautó fogja továbbszállítani a határig. A sérült barlangkutatót a határtól már egy magyar mentőautó szállítja a debreceni kórházba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!