Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Magyar búvárok tragédiája Romániában

2002.11.16. 19:19
A romániai Izverna melletti barlang egy könnyen járható szakaszán találtak rá a két magyar barlangi búvár holttestére, arccal a térdig érő vízben. Egyikük lába eltörött. Feltehetően megcsúszott és lába beszorult egy résbe. Társa megpróbálta kimenteni, de szívmegállás miatt ő is meghalt.
Romániában szombaton hivatalos szervek is megerősítették, hogy pénteken meghalt két magyar barlangász az izvernai barlangban. Cristi Ciocan, a megyei rendőrség szóvivője az MTI bukaresti irodájának elmondta, hogy az izvernai rendőrőrsöt péntek este magyar barlangászok értesítették a balesetről, amelyben egy 41 és egy 37 éves magyar barlangi könnyűbúvár életét vesztette.

Az értesítést követően a megyei rendőrfelügyelőség a helyszínre küldte az eset körülményeit kivizsgáló szakembereit, miközben riasztották a térségben legjobban felszerelt hegyi mentőalakulatot. Egy csapat a helyszínen megkezdte a magyar barlangász csoport tagjai által megtalált két áldozat holttestének a felhozatalát a barlangból - közölte a szóvivő.

Az egyik barlangász holtestét szombaton délelőtt a barlangi és hegyi mentők már kihozták a barlangból. A barlangi könnyűbúvár-felszereléssel ellátott másik barlangász (akinek a lába beszorult a járat kövei közé) holttestét később, délutánra sikerült felhozni - tájékoztatta Hegedűs Gyula, a Magyar Barlangi mentőszolgálat szóvivője az MTI-t.

A szóvivő elmondta, hogy a 13 tagú budapesti könnyubúvár társaság segítségére siető négyfős román mentőcsapat a búvárok felszereléseit is a felszínre hozzák, és gondoskodnak a holttestek elszállításáról. Hegedűs Gyula jelezte, hogy a 11 magyar búvártárs várhatóan vasárnap érkezik haza.

A nem könnyen megközelíthető Izverna község tanácstitkára a távirati irodának elmondta: a magyar barlangászcsoport tagjai péntek este kilenc-tíz óra tájban értesítették a helyi szerveket a balesetről. Ion Stoican szerint emberemlékezet óta ez az első halálos baleset a község központjától néhány száz méterre nyíló barlangban.

Szabó Jenő, a román barlangász szövetség búvárszakosztályának vezetője terepismeretei alapján megerősítette az MTI-nek, hogy az izvernai barlang nem tartozik a veszélyes romániai barlangok közé. Sőt, a szakemberek kimondottan a könnyű barlangok közé sorolják a Retyezát-hegység Godeanu nevű hegyvonulatának délkeleti lejtőjén, a Herkulesfürdőtől mintegy harminc kilométerre északkeletre található izvernai barlangot.

A barlangi búvárok azért keresik fel előszeretettel ezt a barlangot, mert a többnyire viszonylag könnyen járható, hosszú, vízszintes járatát három helyen kristálytiszta vizű úgynevezett szifon vagy szivornya (a barlangi járat mennyezetéig vízzel telt üreg) zárja el. Ezekben a jó látási és kutatási feltételeket biztosító szifonokban előszeretettel merülnek a barlangi búvárok.

Ám meg nem erősített helyszíni forrásokból származó információk szerint a két magyar barlangász halálos balesete nem egy ilyen vízzel telt üregben következett be, hanem a barlangi járat viszonylag veszélytelen szakaszán. A búvárszakember Szabó Jenő pedig arra figyelmeztetett, hogy mivel nem volt szemtanúja a balesetnek, csak a holttestek boncolása után lehet nyilatkozni a két magyar barlangász halálának pontos okáról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!