Benedek
-5 °C
5 °C

Harminc méter mély barlangba zuhant egy turista

2006.08.18. 18:06
Nagy erőkkel vonultak ki a barlangi mentők a Szopláki-ördöglyukhoz. A harminc méter mély barlangba egy óvatlan túrázó mászott be, de kimásznia már nem sikerült. Hátrazuhant, de megúszta komolyabb sérülések nélkül.

Barlangba zuhant egy, a Pilisben túrázó 35 éves férfi, jelentette az MTI. A turista Dobnogókő és Pilisszentkereszt között túrázott, amikor egy harminc méter mély szakadékba zuhant.

A férfi egy turistacsoporttal túrázott a pilisi erdőben, amikor a Szopláki-ördöglyuk nevű barlangba esett, dél körül. A barlangi mentőket 12:30-kor riasztották, 19 fővel - köztük egy mentőorvossal kezdték meg a mentést.

A férfi maga mászott be a tizenöt méter mély aknanyílással kezdődő, 220 méter hosszú, legmélyebb pontján 37 méteres barlangba, mondta el az Indexnek Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője. "Vissza akart mászni, de ekkor megcsúszott, és a hátára esett" - tette hozzá. A férfi sérülései nem súlyosak, mentővel már kórházba is szállították.

Mint Adamkó mondta, a Szopláki-ördöglyuk nem látogatható barlang, de bejárata egy népszerű turistaútvonal közelében van. Ugyan el van kerítve, de a védett természeti értékek miatt nincs hermetikusan elzárva a turisták elől, akik így olykor bemásznak a barlangba.

A Természetvédelmi Hivatal honlapjának tájékoztatása szerint a pilisi barlangot biológiai értékei miatt 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították, így az csak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság hozzájárulásával látogatható. A barlang falait szép, oldott formák, a járatok egy részét pedig cseppkövek díszítik. A denevérek jelentős telelőhelye, belső termét így vastagon borítja a guanó. A Természetvédelmi Hivatal felhívja a figyelmet arra is, hogy a barlang zártnak minősül, és csak szezonálisan, engedéllyel, megfelelő technikai eszközök alkalmazásával látogatható.