Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Balesetet szenvedett egy magyar barlangász Romániában

2002.10.27. 11:36
Mintegy 150 méter mélységben szenvedett nyílt csonttörést Feigel Lóránt magyar barlangász a romániai Bihar-hegység Belényesi-barlangjában szombaton. A sérülthöz már eljutottak az orvosok, ám csak hétfőn tudják kiemelni őt a barlangból.
Feigel Lóránt nyíregyházi barlangászt a Padis menedékház közelében lévő Valea Rea (Gonosz Völgy) barlangrendszerében érte a baleset. Egyelőre ismeretlen okok miatt nyílt lábtörést szenvedett az után, hogy egy népesebb csoport tagjaként ereszkedett le a mélybe. A baleset feltehetőleg szombaton délelőtt 10 óra körül történt, a romániai barlangi mentőket délután 2 órakor riasztották.

Több mint 70 szakember a mentőakcióban

A balesetet szenvedett férfihez vasárnap délelőtt már eljutott egy magyar és egy román orvos, akik stabilizálták az állapotát. A barlangász a súlyos bokatörése ellenére jó állapotban van, az orvosok vittek le neki ételt és italt. Hegedűs Gyula, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat helyszínen tartózkodó vezetője a Havaria Pressnek elmondta, hogy a mentésben jelenleg 46 magyar és 26 román szakember vesz részt.

Nehezítik a mentést a vízfolyások

A sérült a barlang bejáratától mintegy 1080 méterre található, közel 150 méteres mélységben. A barlang bejárata után közvetlenül egy 120 méteres függőleges akna van, ezen kell leereszkedni, és ezen kell majd kihozni a sebesültet. Nehezíti a mentést, hogy aktív vizes barlangról van szó.

A mentőcsapatok reménye szerint éjfélre már a felszínen lehet az a nyíregyházi barlangász, aki szombat délelőtt szenvedett balesetet a romániai Belényesi-barlangban - jelentette a HavariaPress. A sérült barlangászt már azon a kötélpályán szállítják, amit a mentőcsapatok a nap folyamán építettek ki a barlang nagyon nehezen járható 150 méter mély aknarendszerében. Korábban a sérülthöz már eljutottak az orvosok, akik stabilizálták az állapotát és hálózsákot, valamint ételt vittek számára.

A nyílt bokatörést szenvedett barlangászt a tervek szerint a marosvásárhelyi légimentő szolgálat helikopterével szállítják majd a magyar határig - tájékoztatta az MTI-t Hegedűs Gyula, a helyszínen tartózkodó Magyar Barlangi Mentőszolgálat szóvivője. A határtól a HavariaPress értesülései szerint már egy rohamkocsi fogja várni és a Nyíregyházi Kórházba szállítani.