Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Balesetet szenvedett egy magyar barlangász Romániában

2002.10.27. 11:36
Mintegy 150 méter mélységben szenvedett nyílt csonttörést Feigel Lóránt magyar barlangász a romániai Bihar-hegység Belényesi-barlangjában szombaton. A sérülthöz már eljutottak az orvosok, ám csak hétfőn tudják kiemelni őt a barlangból.
Feigel Lóránt nyíregyházi barlangászt a Padis menedékház közelében lévő Valea Rea (Gonosz Völgy) barlangrendszerében érte a baleset. Egyelőre ismeretlen okok miatt nyílt lábtörést szenvedett az után, hogy egy népesebb csoport tagjaként ereszkedett le a mélybe. A baleset feltehetőleg szombaton délelőtt 10 óra körül történt, a romániai barlangi mentőket délután 2 órakor riasztották.

Több mint 70 szakember a mentőakcióban

A balesetet szenvedett férfihez vasárnap délelőtt már eljutott egy magyar és egy román orvos, akik stabilizálták az állapotát. A barlangász a súlyos bokatörése ellenére jó állapotban van, az orvosok vittek le neki ételt és italt. Hegedűs Gyula, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat helyszínen tartózkodó vezetője a Havaria Pressnek elmondta, hogy a mentésben jelenleg 46 magyar és 26 román szakember vesz részt.

Nehezítik a mentést a vízfolyások

A sérült a barlang bejáratától mintegy 1080 méterre található, közel 150 méteres mélységben. A barlang bejárata után közvetlenül egy 120 méteres függőleges akna van, ezen kell leereszkedni, és ezen kell majd kihozni a sebesültet. Nehezíti a mentést, hogy aktív vizes barlangról van szó.

A mentőcsapatok reménye szerint éjfélre már a felszínen lehet az a nyíregyházi barlangász, aki szombat délelőtt szenvedett balesetet a romániai Belényesi-barlangban - jelentette a HavariaPress. A sérült barlangászt már azon a kötélpályán szállítják, amit a mentőcsapatok a nap folyamán építettek ki a barlang nagyon nehezen járható 150 méter mély aknarendszerében. Korábban a sérülthöz már eljutottak az orvosok, akik stabilizálták az állapotát és hálózsákot, valamint ételt vittek számára.

A nyílt bokatörést szenvedett barlangászt a tervek szerint a marosvásárhelyi légimentő szolgálat helikopterével szállítják majd a magyar határig - tájékoztatta az MTI-t Hegedűs Gyula, a helyszínen tartózkodó Magyar Barlangi Mentőszolgálat szóvivője. A határtól a HavariaPress értesülései szerint már egy rohamkocsi fogja várni és a Nyíregyházi Kórházba szállítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!