Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Meghalt a házrobbantó New York-i magyar

2006.07.17. 14:48
Belehalt súlyos égési sérüléseibe Nicholas Bartha, a New York-i luxusházát felrobbantó romániai magyar származású orvos. A rendőrök nem tudták kihallgatni a robbantót, így nem tudni pontosan, hogy csak elgázosítani akarta-e magát, vagy eredetileg is robbantásra készült.

Belehalt súlyos sérüléseibe Nicholas Bartha, a New York elitnegyedében levő házát magára robbantó romániai magyar származású orvos, jelentette a BBC. A 66 éves doktor egyrészt öngyilkosságot akart elkövetni, amikor felrobbantotta házát, másrészt meg akarta akadályozni, hogy válófélben levő neje pénzhez jusson a ház eladásából.

A múlt heti robbanásban 16-an sérültek meg, Bartha testfelületének 70 százalékán szenvedett égési sérüléseket. Az öngyilkos orvost három méternyi törmelékhalom alól mentették ki a tűzoltók.

A múlt hétfői robbanás körülményei sokáig zavarosak voltak. Egy ideig terrortámadásra gyanakodtak a környék lakói, ezt a Fehér Ház sietve cáfolta. A legvalószínűbb feltevés szerint Bartha megpróbálta elgázosítani magát, és a ház véletlenül robbant fel - bár a szándékosság sem zárható ki, mivel Bartha búcsúlevelében úgy fogalmazott, hogy neje sohasem kaphatja meg a házat.

Bartha házát 6,4 millió dollárra (cca. 1,5 milliárd forint) becslik a New York-i hatóságok. Az orvosnak négymillió dollárt kellett volna fizetnie volt nejének.

A megégett férfit nem tudták kihallgatni a rendőrök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!