Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Jogtalanul lőtt le egy magyart egy osztrák rendőr

2006.01.30. 14:43
Rosszkor volt rossz helyen Bartos Imre 2000-ben Bécsben. A magyar vállalkozót egy drograzzia közben hasbalőtte egy osztrák rendőr. A férfi meghalt, feleségét 500 euró befizetésére kötelezték.

Jogellenesen használta fegyverét 2000-ben egy osztrák rendőr egy magyar állampolgár ellen, jelentette be az Amnesty International (AI). Bartos Imre egy drogkereskedők által használt szórakozóhely előtt parkolt, amikor rendőri rajtaütés kezdődött a helyszínen.

A rendőrök a magyar rendszámú autó utasait is ellenőrizni akarták, ám mikor Bartos hirtelen ajtót nyitott, az egyik visszahőkölő rendőr - állítása szerint reflexszerűen - lelőtte. A férfi belehalt haslövésébe.

A rendőrt 2002-ben felmentették a jogtalan fegyverhasználat és a gondatlan emberölés vádja alól. A bécsi bíróság az MTI jelentése szerint in dubio pro reo, azaz a bizonyítás során felmerült kétségek miatt hozott a vádlott számára kedvező ítéletet. Az osztrák Profil és az AI beszámolója szerint a rendőrt szimplán felmentették, jogosnak tartva fegyverhasználatát.

A 2002-es bírósági ítélet Bartos özvegyét kötelezte az 500 eurós (mintegy 125 000 forintos) perköltség megtérítésére.

A mostani ítélet megállapítása szerint a rendőr jogtalanul használta fegyverét Bartos ellen, aki szerencsétlenségére rosszkor volt rossz helyen.