Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Megbüntetnék a 'halálugrókat'

2002.06.12. 10:51
Bázisugrókat kaptak el, amikor egy többszáz méteres toronyról akartak leugrani. A légügyi hatóság szemében régóta szálka a bázisugrás: büntetőügyet akarnak. A bázisugrók szerint azonban rájuk nem érvényes a hatóság ejtőernyő szabályzata, mivel nem repülőből ugranak. A laikus egyszerűen csak őrült halálugrásnak nevezi, amit csinálnak.
Eljárás indult egy bázisugró csoport tagjai ellen, akik épp arra készültek, hogy nagy magasságból a mélybe vessék magukat. Az ugrók a Laki-hegyi torony tetejéről akartak leugrani, de egy lakossági bejelentés nyomán a rendőrség kiment a helyszínre, és megakadályozta a "halálugrást".

A veszély a lényeg

Basejump
A B.A.S.E mozaikszó az ugorható objektumok kezdőbetűit rejti, mint : B-building (épület), A-antenna, S-span (hídak), E-earth (föld,szikla). Az ugrók speciálisan bázisugrásra készített ernyőket használnak, melyek többnyire nem tartalmaznak mentőernyőt, bár nagyobb magasságú ugrásokhoz használnak biztonsági ernyőt.
A basejumperek egy speciális ejtőernyővel ugranak le különböző fix tereptárgyakról: magas házakról, hidakról, kéményekről, sziklákról, mentőernyő nélkül. Az ugrók a pár másodperces zuhanás végén, nem sokkal a föld felett, az utolsó pillanatban nyitnak ernyőt. Magyarországon mintegy húszan lehetnek az extrémsportok elitistái, a bázisugrók, akiknek lételemük a veszély, és egy "szimpla" ejtőernyős ugrás nem elégíti ki őket.

A Laki-hegyi ügy precedensértékű lehet, mivel Magyarországon senki és semmi nem szabályozza a bázisugrást. Az ugrók szerint nem ütközik semmilyen jogszabályba tevékenységük, a légügyi hatóság viszont azt szeretné, ha büntetőeljárás indulna. A rendőrség szerint ez légügyi szabálysértés, mely pénzbüntetést von maga után, és per legfeljebb csak akkor lehet belőle, ha az ugrók kifogással élnek a büntetés miatt.

Ejtőernyős ugrás, vagy sem?

A rendőrség szakvéleményt kért a légügyi hatóságtól arról, hogy a bázisugrás ejtőernyős ugrásnak minősül-e, vagy sem. Ugyanis az ugrók arra hivatkoznak: jogilag csak az tekinthető ejtőernyős ugrásnak, amelynél mozgó objektumból ugranak ki.

A sok országban tiltott tevékenységet Magyarországon nem szabályozzák, és a légügyi hatóság ennek megfelelően nem akarja engedélyezni. - A légügyi hatóság - tévesen - ejtőernyős ugrásnak tekinti a bázisugrást - mondta az Indexnek Szörényi Csaba, a sport egyik hazai ismerője. - Az igaz, hogy jelenleg nincs szabályzat, de már készül, és át fogjuk adni a hatóságnak.

Gyakorlat nélkül is ugranak

Teljesen más a véleménye Mátrai Zoltánnak, a légügyi hatóság felügyelőjének. - Mi azért támadjuk a bázisugrókat, mert egy életveszélyes sportot nem lehet szabályok nélkül űzni. Tudjuk, hogy olyanok is ugranak, akiknek még egy ejtőernyős ugrásuk sincs. Több mint egy éve kértem az ugrókat, hogy készítsenek szabályzat-tervezetet, mert amíg nincs szabályzat, tevékenységük illegális.

- Szerdán átadjuk a rendőrségnek szakvéleményünket, melyben az szerepel, hogy ez ejtőernyős ugrás, hiszen a felszerelés szinte ugyan az, mint a repülőből ugrókénál. A bázisugrók egyetlen fogódzója, hogy a szabályzat megfogalmazói anno nem gondoltak arra, hogy egyesek kéményekről fognak ugrani.

Szörényi Csaba is elismeri hogy a bázisugrás magas ejtőernyős képzettséget, tökéletes fizikai és szellemi felkészülést igényel a fokozott stressz-helyzet miatt. Hozzáteszi, hogy bár a kockázat megfelelő felkészültséggel a minimálisra csökkenthető, de tökéletes hajtogatással, felszereléssel, és felkészültséggel is történhet baleset.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!