Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megbüntetnék a 'halálugrókat'

2002.06.12. 10:51
Bázisugrókat kaptak el, amikor egy többszáz méteres toronyról akartak leugrani. A légügyi hatóság szemében régóta szálka a bázisugrás: büntetőügyet akarnak. A bázisugrók szerint azonban rájuk nem érvényes a hatóság ejtőernyő szabályzata, mivel nem repülőből ugranak. A laikus egyszerűen csak őrült halálugrásnak nevezi, amit csinálnak.
Eljárás indult egy bázisugró csoport tagjai ellen, akik épp arra készültek, hogy nagy magasságból a mélybe vessék magukat. Az ugrók a Laki-hegyi torony tetejéről akartak leugrani, de egy lakossági bejelentés nyomán a rendőrség kiment a helyszínre, és megakadályozta a "halálugrást".

A veszély a lényeg

Basejump
A B.A.S.E mozaikszó az ugorható objektumok kezdőbetűit rejti, mint : B-building (épület), A-antenna, S-span (hídak), E-earth (föld,szikla). Az ugrók speciálisan bázisugrásra készített ernyőket használnak, melyek többnyire nem tartalmaznak mentőernyőt, bár nagyobb magasságú ugrásokhoz használnak biztonsági ernyőt.
A basejumperek egy speciális ejtőernyővel ugranak le különböző fix tereptárgyakról: magas házakról, hidakról, kéményekről, sziklákról, mentőernyő nélkül. Az ugrók a pár másodperces zuhanás végén, nem sokkal a föld felett, az utolsó pillanatban nyitnak ernyőt. Magyarországon mintegy húszan lehetnek az extrémsportok elitistái, a bázisugrók, akiknek lételemük a veszély, és egy "szimpla" ejtőernyős ugrás nem elégíti ki őket.

A Laki-hegyi ügy precedensértékű lehet, mivel Magyarországon senki és semmi nem szabályozza a bázisugrást. Az ugrók szerint nem ütközik semmilyen jogszabályba tevékenységük, a légügyi hatóság viszont azt szeretné, ha büntetőeljárás indulna. A rendőrség szerint ez légügyi szabálysértés, mely pénzbüntetést von maga után, és per legfeljebb csak akkor lehet belőle, ha az ugrók kifogással élnek a büntetés miatt.

Ejtőernyős ugrás, vagy sem?

A rendőrség szakvéleményt kért a légügyi hatóságtól arról, hogy a bázisugrás ejtőernyős ugrásnak minősül-e, vagy sem. Ugyanis az ugrók arra hivatkoznak: jogilag csak az tekinthető ejtőernyős ugrásnak, amelynél mozgó objektumból ugranak ki.

A sok országban tiltott tevékenységet Magyarországon nem szabályozzák, és a légügyi hatóság ennek megfelelően nem akarja engedélyezni. - A légügyi hatóság - tévesen - ejtőernyős ugrásnak tekinti a bázisugrást - mondta az Indexnek Szörényi Csaba, a sport egyik hazai ismerője. - Az igaz, hogy jelenleg nincs szabályzat, de már készül, és át fogjuk adni a hatóságnak.

Gyakorlat nélkül is ugranak

Teljesen más a véleménye Mátrai Zoltánnak, a légügyi hatóság felügyelőjének. - Mi azért támadjuk a bázisugrókat, mert egy életveszélyes sportot nem lehet szabályok nélkül űzni. Tudjuk, hogy olyanok is ugranak, akiknek még egy ejtőernyős ugrásuk sincs. Több mint egy éve kértem az ugrókat, hogy készítsenek szabályzat-tervezetet, mert amíg nincs szabályzat, tevékenységük illegális.

- Szerdán átadjuk a rendőrségnek szakvéleményünket, melyben az szerepel, hogy ez ejtőernyős ugrás, hiszen a felszerelés szinte ugyan az, mint a repülőből ugrókénál. A bázisugrók egyetlen fogódzója, hogy a szabályzat megfogalmazói anno nem gondoltak arra, hogy egyesek kéményekről fognak ugrani.

Szörényi Csaba is elismeri hogy a bázisugrás magas ejtőernyős képzettséget, tökéletes fizikai és szellemi felkészülést igényel a fokozott stressz-helyzet miatt. Hozzáteszi, hogy bár a kockázat megfelelő felkészültséggel a minimálisra csökkenthető, de tökéletes hajtogatással, felszereléssel, és felkészültséggel is történhet baleset.