Márk
13 °C
28 °C

Célkeresztben Bukarest polgármestere

2001.11.07. 13:26
Célkeresztbe helyezték Bukarest polgármesterét, Traian Basescut születésnapja alkalmából. A célkereszt virtuális. A személyes honlapján található játékban a polgármester fejére a dartsban használatos nyilakat lehet dobálni. A magyar weben a politikusokat "nagyvadként" vadásszák.

A sajátosan őszinte és megnyerő stílusáról ismert román politikus, Traian Basescu, Bukarest főpolgármestere és a Demokrata Párt elnöke, honlapján születésnapi ajándékként egy célba dobálós játékot helyeztek el. (A politikus 1951. november 4-én született.) A cél nem más, mint maga Basescu, az eszközök pedig alaposan élesített darts-nyilak.

"Megnyerted azt a jogot, hogy rosszindulatú pletykát terjessz Basescuról"

A játéknak öt szintje van, az Index tesztelőjének csupán a harmadik szintig sikerült eljutnia. Célba dobálás után, a megfelelő pontszám elérésekor ehhez hasonló üzenetek jelennek meg: "Megnyerted azt a jogot, hogy rosszindulatú pletykát terjessz Basescuról". Ha a próbálkozás sikertelen, akkor ez jelenik meg: "Nincs ahhoz gyomrod, hogy megemészd Basescut".

Traian Basescu egyik választási plakátja. Egyedi színfolt

A vicces játék nem hackerek műve, a politikus tudott a honlapot fenntartó reklámügynökség sajátos ajándékról, és jót mulatott rajta. Basescu véleménye szerint a játék az internetezők szimpátiájának elnyerésére irányul. A politikus személyes honlapja egyébként üde színfolt a román webes világban.

Traian Basescu az IMAS román közvélemény-kutató cég márciusi felmérése szerint a harmadik legnépszerűbb politikus Romániában 62 százalékos bizalmi indexszel, őt csupán Adrian Nastase miniszterelnök (69 százalék) és Ion Iliescu államfő (64 százalék) előzi meg.

Magyar nagyvadak

A politikusok virtuális kereszttűzbe való helyezése a magyar weben sem ismeretlen. A magyar citrom (www.magyarcitrom.hu) oldalán büntetőjogi következmények nélkül lövöldözhetünk nagyvadakra: valamennyi parlamenti párt elnökére, Csurka Istvántól Kuncze Gáborig, a kormányfőre vagy épp az SZDSZ NetPártjának első emberére, Magyar Bálintra is.