Piroska
-1 °C
5 °C

Őrizetbe vették a Baumag elnökét

2004.06.16. 14:23
A rendőrség előterjesztést tesz az őrizetbe vett Baumag-elnök előzetes letartóztatására. Balázs Lászlót szerda délután gyanúsítottként hallgatják ki. Zár alá vehetik a szövetkezet érdekeltségi körébe tartozó több mint száz ingatlant.
Bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt szerdán gyanúsítottként hallgatták ki, és őrizetbe vették a Baumag szövetkezet elnökét; több mint száz ingatlan zár alá vételét kezdeményezik, jelentette be a rendőrség szerdán Budapesten.

Kedden megkapta a rendőrség az igazságügyi könyvszakértő részvéleményét, amely alátámasztja, hogy a Baumag szövetkezet tevékenysége során bűncselekmény történt, a szövetkezet szabálytalanul folytatta az üzletrészek képzését - mondta a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese sajtótájékoztatón.

Törvénytelen tőkeképzés

Tóth Gábor ezredes közölte: "A tagok által befizetett összegeket tőketartalékba helyezte, azokból üzletrész-tőkét képzett és ebből az üzletrész-tőkéből juttatott a befizetés nagyságrendjével arányosan egy üzletrészt. Ez azonban mind a számviteli törvénnyel, mind a szövetkezeti törvényben foglaltakkal ellentétes".

A szerződések értelmében ugyanazon a napon két szerződést köttetett. Az egyik szerint a Baumag az ügyfél befizetése ellenében egy üzletrészt juttatott, a második szerződés pedig ennek az üzletrésznek a visszavásárlásáról szólt, és természetesen a kamattal megemelt összegről írták alá a szerződést.

"Ebből az következik, hogy semmiképpen nem tekinthető véglegesen átadott összegnek az az ellenszolgáltatási díj, amit az ügyfél a szövetkezetnek átadott. Éppen ezért ezt az összeget nem is lehet ilyenkor tőketartalékba helyezni és abból nem lehet üzletrész-tőkét képezni." A szövetkezeti törvény értelmében csak a véglegesen átadott pénzeszközökből van mód arra, hogy tőketartalékot illetve üzletrészt képezzenek és ez az, ami szabálytalan volt és megalapozta a csalás törvényi tényállását.

Kihallgatják

A szövetkezet elnökét ezekben az órákban is gyanúsítottként hallgatják ki. Sor került az elnöknek, családtagjainak és a Baumag-cégcsoport érdekeltségi körébe tartozó több mint száz ingatlant érintő biztosítási intézkedés foganatosítására és kezdeményezik zár alá vételüket. A rendőrség várhatóan előterjesztést tesz Balázs László előzetes letartóztatására.

A gyanúsítás ellen Balázs László ellenvetéssel élt, az őrizetbe vétel ellen pedig panasszal. A gyanúsított ugyanakkor vallomást tett kihallgatásán. Az ezredes elmondta: nem kizárt, hogy másokat is gyanúsítottként hallgatnak ki, de a cég működéséért elsősorban a cég vezetője felelős, így került sor Balázs László gyanúsítotti kihallgatására.

Negyvenmilliárd

A Baumag tavaly október 9-e óta nem fizet tagjainak. A Baumag károsultjai kamatokkal együtt negyvenmilliárd forintot követelnek a cégtől. A közel 13 ezer kisbefektető, s egyben szövetkezeti tag mintegy 20 milliárd forintot helyezett el a Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezetnél, emellett közel ugyanennyi hozamot is követel.