Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A baumagos 'cégbirodalom' összefonódásait bogozgatják

2004.04.19. 13:01
A friss rendőrségi adatok szerint összesen csaknem 40 milliárd forintnyi követelése van annak a több mint tizenkétezer befektetőnek, akik nem teljesített szerződéssel rendelkeznek. A rendőrök országszerte eddig harminc Baumaggal összefüggő gazdasági társaságot vettek számba.
Csalás bűntettének gyanúja miatt rendeltek el nyomozást márciusban a Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet tevékenységével kapcsolatban a tagok által tett feljelentések alapján; a Legfőbb Ügyészség a fővárosban folyó valamennyi nyomozást egyesítette és fokozott felügyelet alá vonta, a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálati főosztálya folytatja. A szövetkezet felszámolását a Fővárosi Bíróság 2004. április 6-ával elrendelte.

Elhúzódó nyomozás

A rendőrség tájékoztatása szerint mostanáig közel ezer feljelentés érkezett az ország területéről, a szövetkezet elnöke vallomást tett a nyomozó hatóságnak. Az eddigi adatok szerint összesen csaknem 40 milliárd forintnyi követelése van annak a több mint tizenkétezer befektetőnek, akik nem teljesített szerződéssel rendelkeznek.

A rendőrség 1995-ig visszamenőleg vizsgálja a Baumag szövetkezet ügyeit, ennek keretében idáig harminc gazdasági társaságot vettek számba, ötvenhét, különféle bankoknál nyitott bankszámla kiértékelését kezdeményezték és ötvenhárom ingatlan viszonyainak kivizsgálását kérték. Az elhúzódó vizsgálatok miatt nem valószínű, hogy fél éven belül sikerül lezárni a fokozott ügyészi felügyelet mellett folyó nyomozást, aminek jelenlegi szakaszában még konkrét gyanúsítás sincs senki ellen.

Üzletrész adok-kapok

A gyanú alapját az képezi, hogy a Baumag olyan befektetési lehetőséget kínált, ami a banki hozamoknál lényegesen jövedelmezőbb profittal kecsegtetett. A céggel szerződők szövetkezeti tagként léptek be a Baumagba, két szerződést kötve azzal: egyfelől bizonyos összegért szövetkezeti üzletrészt vásároltak, másfelől arra szerződtek, hogy a szövetkezet adott idő lejárta után az ígért magas hozammal megnövelt áron visszavásárolja a szövetkezeti tulajdont, amennyiben a befektető nem kívánja meghosszabbítani a szerződést. A szövetkezet tervei között az szerepelt, hogy különféle változatos profilú gazdasági társaságokat alapítnak szerte az országban, amik 8-15 év alatt kitermelik a szükséges profitot. Azonban a létrehozott "cégbirodalom" nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és 2003. október 9. óta a készpénz készleteinek kimerülése miatt a Baumag nem tudott eleget tenni a visszavásárlási kötelezettségeinek.

A bonyolult rendőrségi vizsgálat kiterjed egyrészt a szövetkezet működésének, valamint az üzletrész eladásokból befolyt pénzek felhasználásának vizsgálatára, másrészt a cégcsoport tulajdonviszonyainak, szerkezeti és szervezeti felépítésének, működésének feltérképezésére, illetve vagyonának felmérésére. A cégcsoportba pillanatnyilag több mint húsz, jelenleg is működő gazdasági társaság tartozik, ezek tevékenysége közben előfordulhatnak természetszerűleg különféle pénzmozgások, de jelenleg a rendőrségnek nincs arra bizonyítéka, hogy vagyonkimentés folyna a háttérben - adott tájékoztatást az erre vonatkozó feltételezésekre a rendőrség.