Huba
17 °C
33 °C

Kiszedték a gránátot a Bazilika falából

2002.10.02. 16:00
Szerda délután sikerült kibontani és hatástalanítani azt a bombát, amelyet előző nap találtak a restaurátorok a budapesti Szent István-bazilika falában. A munkálatok idejére kiürítették a templom környékét.
A Szent István-bazilika északi harangtornyának falában, harminc méter magasságban kedden renoválás közben találták meg az ötven kilogrammos, nyolcvan centi hosszú, száznegyvenkilenc miliméter átmérőjű romboló gránátot.

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre
A tűzszerészek kedd estig nem tudták eltávolítani vagy hatástalanítani a bombát. Szerda délelőtt a helyi önkormányzat szakembereinek bevonásában arra a döntésre jutottak, hogy ismét megpróbálják kibontani a falból a veszélyes szerkezetet. Korábban több lehetőség vetődött fel: a szakemberek tervezték, hogy a két méter vastag falban lévő lőszert kifúrják és a helyszínen hatástalanítják, vagy egyszerűen végleg bebetonozzák.

A kiemelési munkálatokat szerda kora délután kezdték. A környező épületeket kiürítették, az utakat lezárták. A robbanószerkezetet egy vákuumágyhoz hasonló, speciális mentőkosárral eresztették le a magasból, majd elszállították és megsemmisítették.

A gránát felrobbanása esetén ötven méteres körzetben okozhatott volna halálos sérüléseket, és a detonáció 250-350 méteres körzetben lett volna érzékelhető.