Aliz
6 °C
14 °C

Kiszedték a gránátot a Bazilika falából

2002.10.02. 16:00
Szerda délután sikerült kibontani és hatástalanítani azt a bombát, amelyet előző nap találtak a restaurátorok a budapesti Szent István-bazilika falában. A munkálatok idejére kiürítették a templom környékét.
A Szent István-bazilika északi harangtornyának falában, harminc méter magasságban kedden renoválás közben találták meg az ötven kilogrammos, nyolcvan centi hosszú, száznegyvenkilenc miliméter átmérőjű romboló gránátot.

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre
A tűzszerészek kedd estig nem tudták eltávolítani vagy hatástalanítani a bombát. Szerda délelőtt a helyi önkormányzat szakembereinek bevonásában arra a döntésre jutottak, hogy ismét megpróbálják kibontani a falból a veszélyes szerkezetet. Korábban több lehetőség vetődött fel: a szakemberek tervezték, hogy a két méter vastag falban lévő lőszert kifúrják és a helyszínen hatástalanítják, vagy egyszerűen végleg bebetonozzák.

A kiemelési munkálatokat szerda kora délután kezdték. A környező épületeket kiürítették, az utakat lezárták. A robbanószerkezetet egy vákuumágyhoz hasonló, speciális mentőkosárral eresztették le a magasból, majd elszállították és megsemmisítették.

A gránát felrobbanása esetén ötven méteres körzetben okozhatott volna halálos sérüléseket, és a detonáció 250-350 méteres körzetben lett volna érzékelhető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?