Valér
2 °C
8 °C

Hétmillió fontot nyert a lottón egy brit bűnöző

2004.08.14. 12:09
Hatalmas felháborodást váltott ki Nagy-Britanniában, hogy egy nemi erőszakért elítélt férfi hétmillió fontot (2,5 milliárd forint) nyert a lottón. Az eset törvénymódosításra kényszeríti a brit kormányt.
A brit kormány a jövőben megpróbálja megakadályozni azt, hogy bűnözők hasznot húzhassanak a lottójátékból - adta hírül a BBC Magyar Adása. Az ügy előzménye, hogy országos felzúdulás támadt, amikor a bulvárlapok hírül adták, hogy egy nemi erőszakért elítélt bűnöző hét millió fontot nyert azzal a lottószelvénnyel, melyet a börtönből hét végére eltávozva vásárolt.

Iorworth Hoaret 1973-ban 18 évi börtönre ítélték nemi erőszak miatt, 1987-ben feltételesen szabadlábra helyezték, de ekkor egy hatvanéves nőt próbált meg megerőszakolni, és ezért 1989-ben egy leedsi bíróság már életfogytiglani büntetést szabott ki rá.

David Blunkett belügyminiszter megígérte, hogy megpóbálja az eset megismétlődését megakadályozni, és megvizsgálja, van-e jogi lehetőség arra, hogy a nyereményt a bűnöző áldozatai kaphassák meg. Már a parlament előtt fekszik a törvényjavaslat arról, hogy minden bűnöző fizessen be egy kártérítési alapba.

A nyertes volt felesége már elmondta újságíróknak, hogy pert indít a nyeremény egy részéért, amit aztán az áldozatoknak kiván tovább adni. A brit belügyminisztérium tagadja, hogy javaslatai a közfelháborodás hatására születtek volna, állítólag már korábban terveztek szigorításokat.