Klaudia
-3 °C
3 °C

Nem hagyta magát abortálni a megnagyobbodott szívű magzat

2007.11.05. 12:48
Az ikrek közti kötelék legendás, de ami Ieuan és Gabriel Jones között van, az már-már csoda. A kis Gabriel már az anyaméhben veszélyben volt, ezért az orvosok véget is akartak vetni életének, hogy testvére ne károsodjon. De a kicsi nem hagyta magát, túlélte a műtéteket és egészségesen jött világra. A most hét hónapos ikrek folyton egymás kezét fogják.

Nem mindennapi orvosi csodáról számolt be a Daily Mail. Egy kisfiú annak ellenére egészségesen született meg, hogy az orvosok igyekeztek terminálni a terhességet.

Rebecca Jones ikerterhes volt, amikor az orvosok súlyos rendellenességre figyeltek fel egyik magzatánál. A húszhetes magzat szíve a normális háromszorosára nőtt, testsúlya viszont messze alatta maradt a normálisnak. Az orvosok attól tartottak, hogy a kicsi - akit születése után Gabrielnek kereszteltek - még az anyaméhben szívrohamot vagy sztrókot kaphat, halála pedig megölheti a másik, egészséges magzatot is.

Az adott körülmények között Rebecca Jonesnak két választása volt. Vagy beleegyezik alulfejlett magzata elvetetésébe, vagy mindkét gyermeke életét kockáztatja. Az abortálás mellett döntött.

Az orvosok első lépésben megpróbálták elcsíptetni Gabriel köldökzsinórját, de az túl erős volt, a műtét nem sikerült. Ezután kettévágták anyja méhlepényét, hogy a kicsi halála ne befolyásolja a másik magzat életét. De Gabriel nem halt meg, sőt, anyja szerint egyre erősebben rugdosott. Végül, a terhesség 31. hetében az orvosok császármetszéssel mindkét gyermeket világra hozták.

A Mail beszámolója szerint az ikrek - Gabriel és Ieuan - azóta elválaszthatatlanok, állandóan egymás kezét fogják. "Ieuan a hangosabb, de Gabriel meg folyton nevet" - mesélte anyjuk. És, hogy a csoda teljes legyen, mindkét héthónapos kisbaba makkegészséges. Bár Gabriel alig 900 grammal született, mostanra alig egy kilóval könnyebb hétkilós testvérénél.