Auguszta
-3 °C
2 °C

Életfogytiglan az öt gyermekét lemészárló nőnek

2006.03.31. 15:05
Három újszülöttje megölésében találták bűnösnek azt az osztrák nőt, aki a gyanú szerint öt csecsemőjével végzett. A hatóságok csak négy holttestet találtak, egy esetben nem tudták bizonyítani a gyilkosságot.

Életfogytig tartó börtönre ítélték pénteken Grazban azt az osztrák nőt, aki a gyanú szerint öt újszülöttjét ölte meg közvetlenül a szülések után. A bíróság háromszoros gyilkosságért ítélte el a nőt, mert csak 4 újszülött holttestét találták meg, ötödik terhességéről pedig csak szemtanúk vallottak, és a szakértők három esetben bizonyították a gyilkosságot.

Tizenöt év a tagadó élettársnak

A nő élettársát 15 évi börtönre ítélték, jóllehet a férfi arra hivatkozott, hogy nem vette észre élettársa terhességeit, és semmit sem tudott a csecsemőgyilkosságokról. Az ítéletek még nem jogerősek.

A csecsemőgyilkosságokat egy többlakásos családi házban követte el a nő. Tetteire úgy derült fény tavaly júniusban, hogy a ház egyik lakója fagylaltot keresett a pincében elhelyezett fagyasztóládában, amelyben műanyagzsákba csomagolva egy csecsemő holttestére bukkant.

A fagyasztóládában a rendőrség még egy csecsemő holttestét találta meg, majd a ház és környéke tüzetesebb átvizsgálásakor még két csecsemő holttestére bukkantak. Egyikük holttestét egy festékes vödörbe cementezve találták meg, a másikukét pedig lomok közé rejtve egy fészerben.

Beismert, majd tagadott

Őrizetbe vették az akkor 32 éves nőt, aki elismerte, hogy az utóbbi években több gyermeket is a világra hozott, és a megélhetési gondoktól való félelem miatt ölte meg az újszülötteket. Később módosította vallomását, amelyben elismerte ugyan a szüléseket, de a csecsemőgyilkosságokat már nem.

Vele együtt őrizetbe vették 38 éves élettársát is, aki azt állította, hogy semmit nem tudott a terhességekről. A férfi 2000 óta él együtt a nővel, de törvényes feleségétől nem vált el, akivel két közös gyermekük is van. A hatóságok DNS-minta alapján bizonyították, hogy a férfi a megölt csecsemők apja.

Az osztrák sajtó szerint hasonló esetre utoljára 1999-ben derült fény Németországban, amikor bebizonyosodott, hogy egy nő háromszor is szült, és mindhárom csecsemőjét megölte, a holttesteket pedig egy fagyasztóládába rejtette. A nőt 2000-ben 13 és fél évi fegyházra ítélték, a halott gyermekek apját pedig tavalyelőtt júliusban mentették fel, mert nem tudták bizonyítani, hogy aktívan részt vett a csecsemőgyilkosságokban.