Viola
-5 °C
-2 °C

Debreceni iskolásokat mentettek Anglia nyugati partjainál

2006.07.18. 13:25
Hétfőn este öt tizenéves magyar fiúhoz riasztották a burnhami parti őrséget, az angliai kiránduláson lévő fiúk az apályt kihasználva akartak átjutni a közeli Stert szigetre.

Öt magyar fiúhoz kellett riasztani hétfőn este hét körül a burnhami életmentőket, írja az angliai város weboldala. A beszámoló szerint a parti őrséget néhány tengerparti sétáló riasztotta, akik legnagyobb megdöbbenésükre egy kisebb csapat fiatal fiút vettek észre, amint a Burnham partjainak közelében lévő Stert-sziget felé úsznak az öböl apály miatt sekély vizében.

Fotó: www.burnham-on-sea.com
Fotó: www.burnham-on-sea.com

A parti őrség azonnal riasztotta a légpárnás mentőhajót, de végül a városi mentőcsónakosok is partra tudták menekíteni a sziget körüli, iszapos, sáros vizekből kiemelt öt magyar fiút. A gyerekeket a parti őrség azon sárosan, még a városi mólón kihallgatta.

(Térkép: www.multimap.com)
(Térkép: www.multimap.com)

Mint kiderült a 12 és 15 év közötti debreceni fiúk az alacsony vízállást kihasználva akartak átjutni a közeli szigetre - ahova amúgy úszóversenyeket is szerveznek a helybéliek. Csakhogy a fiúk nem vették számításba az öbölben uralkodó erős és kiszámíthatatlan áramlatokat, és a közelgő dagály miatt is veszélyben forgott az életük.

A burnhami nyári táborban lakó debreceni gyerekek tíznapos iskolai túrán vesznek részt Angliában. Mike Lang, a vizimentők sajtószóvivője a burnhami portálnak úgy fogalmazott, hogy "egy szót sem tudnak angolul és semmiféle veszélyérzetük nem volt. Ha megpróbáltak volna visszaúszni a partra, a dagály erősödésével elképzelhető lett volna, hogy többé nem térnek vissza ".

A Stert-sziget, ahova a fiúk tartottak
A Stert-sziget, ahova a fiúk tartottak

Az online lap megkérdezte a fiúkra felügyelő egyik szülőt is, Harsányi Edit szerint ő sem látott semmiféle veszélyt az úszásban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!