Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Bőröndökbe zárt csecsemők a buszon

2003.03.23. 11:41
A kínai rendőrség kedd este huszonnyolc, bőröndökbe csomagolt leánycsecsemőt talált egy távolsági buszon - írja a BBC. A poggyásztartóra halmozott nejlonbőröndökbe zárt csecsemők egyike meghalt, mire megtalálták, a többiek azonban életben vannak.
A rendőrök egy névtelen bejelentés alapján egy autópálya díjfizető kapujánál állították meg a keletre tartó buszt a Guangxi megyében levő Binyang városánál. A poggyásztartóban, a busz hátsó ülésein és a busz oldala mentén elhelyezett bőröndök csecsemőket rejtettek, némelyikbe kettőt-hármat is bezsúfoltak az emberkereskedők.

Néhány napos bébik

A megtalált leánycsecsemők némelyike alig néhány napos volt, és a legidősebb sem volt három hónaposnál idősebb. A kihűlt bébiket egy közeli iskolába vitték, ahol képzett nővérek látták el őket. A Beijing Morning News lap szombati számában közölt cikk szerint a csecsemőket valószínűleg elkábították, hogy ne sírjanak. "Már négy vagy öt órája lehettek a buszon, mire megtaláltuk őket" - nyilatkozta egy rendőr az AFP hírügynökségnek.

Több mint húsz gyanúsítottat tartóztattak le az ügyben, főleg Binyangban lakó középkorú nőket, akik feltehetőleg pénzt akartak keresni a bébik eladásával. Guangxi az ország egyik legszegényebb része.

Felesleges gyerekek

A csecsemőkért eddig senki sem jelentkezett. A kínai családtervezési jogszabályok nagyon szigorúak, ezért elképzelhető, hogy a létszámon felül született gyerekektől meg akartak szabadulni a szülők, hogy ne kelljen bírságot fizetniük. "Talán némelyiküknek leányanya, vagy idénymunkás az anyja" - vélte az AFP-nek nyilatkozó rendőr.

Eladják a lányokat

A gyermekcsempészet komoly probléma Kínában, rendszeresen derül fény hasonló esetekre - írja a BBC. A csecsemőket kevés gyermekes, vagy gyermektelen családok vásárolják meg. Mivel a fiúkat sokkal többre tartják, mint a lányokat, gyakran előfordul, hogy az idősebb lányokat eladják feleségnek szegény parasztoknak, vagy olyan területen lakó férfiaknak, ahol kevés a nő.