Mátyás
-6 °C
1 °C

Emberöléssel gyanúsítják a bébiételgyár egyik munkatársát

2003.11.13. 17:07
Bűnügyi vizsgálat indult egy német bébiétel gyártó cég ellen, mivel a vádak szerint két izraeli csecsemő halálát okozta a termékükből kihagyott összetevő.
A német Humana Milchunion nevű cég elismerte, hogy hibásan állapították meg a Remedia Super Soya 1 nevű bébiételük összetevőinek mennyiségét. A termékből kihagyták a szója-alapú tejpótlót, így az ételbe az előírt B1vitamin mennyiségének csak az egytizede került. A kellő mennyiségű B1 vitamin fogyasztása létfontosságú a csecsemők központi idegrendszerének fejlődése szempontjából.

Hibás analízis

A Humana beismerte, hogy a korábbi termékek hibás elemzése juttatta a őket arra a következtetésre, hogy nem szükséges több B1 vitamint juttatni a termékbe. Egy márciusi vizsgálat ugyancsak azt mutatta ki, hogy túl kevés vitamin található a termékben, jelentette az ABC News. A cég azt állítja, hogy együttműködnek a hatóságokkal és "levonják a megfelelő következtetéseket".

Pánik

Az izraeli hatóságok szerint két csecsemő halálát okozta a hibás eljárással készített kóser bébiétel. Az izraeli egészségügy-minisztérium szerint legalább húsz másik csecsemő maradandó károsodást szenvedett. A minisztérium saját vizsgálatai is megállapították a B1 vitamin hiányát, ezért pénteken bevonták az összes ilyen terméket a kereskedelmi forgalomból. Az intézkedés pánikot váltott ki, a hétvégén szinte minden Remediát fogyasztott gyermeket kivizsgálásra próbáltak vinni szüleik. Az izraeli Remedia szerint minden felelősség a gyártó Humana Milchuniont terheli, de az izraeli hatóságok szerint Izraelben a Remedia a felelős.

Vizsgálat

A németországi Bielefeld ügyészsége gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítja a Humana egyik munkatársát. Harald Krahmüller ügyészségi szóvivő szerint elképzelhető, hogy más dolgozók ellen is eljárás indul. Krahmüller ugyanakkor hozzátette: az ügyészség még nem biztos benne, hogy közvetlen kapcsolat áll-e fenn a két újszülött halála és a B1 vitamin hiánya között.