Piroska
-1 °C
5 °C

Háromdimenziós embriókép

2001.01.30. 16:14
Egy brit kórházban már használják, és további kettőben tervezik bevezetni azt a szkennert, mely a méhen belül lévő babáról háromdimenziós képet tud alkotni. A Siemens cég által fejlesztett gép több mint 50 millió forintba kerül.
A kétdimenziós ultrahang azért még nem elavult
Brit orvosok egy olyan high tech szkennert használnak, mellyel a méhben lévő babáról háromdimenziós képét lehet összerakni. A Siemens cég által gyártott, ultrahanggal működő szkennert egy londoni kórházban már használják, és további két brit megrendelő létezik. Az emberi test alapos CT tomográfiája már általános gyakorlattá vált az amerikai egészségügyben, ám a méhen belül lévő embrióról csupán kétdimenziós képet lehetett alkotni.

A gyerek-szülő kapcsolat erősödik

Az orvosok egy sor betegséget már a méhen belül hamarabb tudnak felfedezni és orvosolni az új szkenner segítségével, mint a hagyomány ultrahangos készülékkel. A gyártó cég meg abban bízik, hogy termékével a szülők és születendő gyermekük közötti harmonikus kapcsolat kialakításához segítenek hozzá.

A szkenner a valósághoz nagyon közel álló, fekete-fehér képet rak össze a méhen belül lévő babáról. A gép 120-140 ezer fontsterlingbe (50-58 millió forint) kerül felszereltségétől függően.

Véráramlás testen kívül, három dimenzióban

Októberben a brit tudósok olyan technikát dolgoztak ki, mellyel a vér áramlását tudták számítógépes, ultrahangos és mágneses rezonancia technikájának segítségével három dimenzióban megjeleníteni. A vér áramlásából olyan információkat is megtudhatnak a tudósok, mint az egyes artériák rugalmasságát, így külső beavatkozás nélkül előzhetőek egyes vérrendszeri megbetegedések.