Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Halálos szerencsétlenség

2003.01.29. 13:07
Felmentettek egy osztrák rendőrt, aki két és fél éve agyonlőtt egy magyar férfit. A bíróság után a bécsi Független Közigazgatási Szenátus is elutasította a hozzátartozók keresetét és úgy döntött, hogy baleset történt, bűnös nincs. A B. család ügyvédje az MTI-nek elmondta: az alkotmánybírósághoz és szükség esetén az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordul.
A halálos lövést leadó 38 éves rendőr csak az igazságügyi minisztérium utasítása nyomán került egyáltalán bíróság elé, amely azonban felmentette a halált okozó gondatlanság vádja alól. Az illető azt állítja, hogy a lövés akaratán kívül dördült el: B. ugyanis erővel ki akarta nyitni kocsija ajtaját, ettől a rendőr megingott és ujja "reflex-szerűen" húzta meg a ravaszt.

B. Imre éppen egy olyan lokál előtt ült kocsijában, ahol a rendőrök kábítószer-razziát hajtottak végre, s azt hitték - mint később kiderült, tévesen -, hogy a magyarnak is köze van a kábítószerügyekhez.

A Falter című bécsi városi lap az egész ügy kapcsán számos visszásságra is felhívta a figyelmet: előbb a rendőrök B. autóját a lövés nyomaival napokig az esőben hagyták állni, aztán a lövést leadó rendőr az eset egyetlen tanúját egy más ügyben kihallgatta.

"A rendőr korrektül járt el"

Az ügyvéd érvelése szerint a rendőrnek biztosítani kellett volna, vagy legalábbis lefelé kellett volna tartani fegyverét, mielőtt közvetlenül az autó mellé állt, s ha ő nem felelős, akkor az általa képviselt hatóságnak kell vállalnia a felelősséget.

Az újabb ítélet megállapítja, hogy a rendőr eljárása a törvényeknek megfelelő és abszolút korrekt volt. Ezen kívül a szenátus a hozzátartozókat kötelezte összesen 495 euró költség megfizetésére.

Thomas Prader bécsi ügyvéd, aki B. feleségét és két kiskorú gyerekét képviseli, most újra az osztrák alkotmánybírósághoz fordul, immár másodszor. Először ugyanis a közigazgatási szenátus illetéktelennek minősítette magát az ügyben azzal, hogy az élethez való jog ügyében csakis a közvetlenül érintett perelhet, s csak az alkotmánybíróság döntése alapján tárgyalta az ügyet.

A hozzátartozók ügyvédje nem adja fel

Ezúttal Prader - mint az MTI kérdésére elmondta - nem eljárási kérdést visz az alkotmánybíróság elé, hanem a lényegi kérdésben kéri a testület ítéletét: nevezetesen hogy a rendőr hivatali cselekményt követett-e el, s ezzel megsértette-e az élethez való emberi jogot. Amennyiben e kérdésekre igenlő választ ad a testület, B. Imre hozzátartozói nevében Prader az Osztrák Köztársaságtól eltartást fog követelni a gyerekek számára.

Az ügyvéd leszögezte: amennyiben az alkotmánybíróság is elutasítja a keresetet, az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordul, s meggyőződése, hogy végső soron B. Imre családja megnyeri a pert.