Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Halálos buszbaleset Belednél

2007.06.16. 08:29
Felborult egy zarándoklatról hazafelé tartó lengyel turistabusz szombaton kora reggel Belédnél, a balesetben egy ember meghalt, sokan megsebesültek. A sofőrt őrizetbe vették.

Egy középkorú nő halt meg szombaton kora reggel, amikor egy lengyel turistabusz Beled község közelében egy egyenes útszakaszon az árokba borult, a sofőrt őrizetbe vették és büntető eljárás keretében vizsgálják az esetet - adta hírül az MTI. A turistabusz Szombathelyről tartott Csornára. Reggel fél hat óra után pár perccel, a 185-ös kilométernél, a Győr-Moson-Sopron megyei Beled közelében letért az útról és az oldalára borult. A buszon a vezetőkkel együtt ötvenen utaztak.

A baleset egy enyhén balra ívelő kanyar után, egy teljesen egyenes útszakaszon következett be. Az autóbusz 150-200 métert haladhatott az útpadkán mielőtt az árokba futott és az oldalára fordult. Az árkot szegélyező nagyobb fákat elkerülte, két kisebb nyírfát azonban meghajlított, ágait letördelte. Az autóbusz oldalüvegei kitörtek, a benyúló ágak is okozhattak sérüléseket.


fotó: MTI

"A baleset helyszínéről 28 sérültet szállítottunk kórházba, nyolcat közülük Győrbe, 14-et Szombathelyre, négyet Csornára, egyet Pápára egyet pedig Ajkára vittek" - nyilatkozta az MTI-nek Puskás Tivadar, a Nyugat-Dunántúli Regionális Mentésszervezet igazgatója. A mentésben összesen 13 mentőautó és két mentőhelikopter vett részt.

A negyvennyolc utast szállító busz sérültjei közül egy ember állapota életveszélyes, tizenegy állapota súlyos, tizenhatan könnyebben sérültek meg, őket a beledi iskola tornatermében ápolják, ahova a katasztrófavédelem pszichológusokat küldött - közölte a Független Hírügynökséggel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az átéltek hatása alatt lévő emberek kisebb csoportokban álldogáltak és arra vártak, hogy az adatgyűjtést végző rendőrök tolmács segítségével meghallgassák őket.

Aludtak az utasok

Az utasok többsége aludt, amikor a baleset a 86-os főúton megtörtént, a legtöbben a csattanásra, a borulásra és az ezt követő kiabálásra ébredtek. Aki tehette, megpróbálta minél hamarabb elhagyni az oldalára borult járművet.

Gorgosics Fábián, a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrfőkapitány elmondta: a baleset okairól egyelőre nem tudnak bővebbet mondani, a sofőr könnyebben sérült, meghallgatása jelenleg is tart. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy a busz vezetője feltehetően elaludt.

"Miután a sofőr felelőssége felmerült, őrizetbe vétele mellett, büntető eljárás keretében vizsgálják a baleset körülményeit" - mondta Trestyén Eszter százados az MTI-nek. A felborult buszt a rendőrség lefoglalta, a járművet a beledi Volán-telephelyre szállították.

Az autóbusz utasai zarándokúton voltak, egyebek között Medjugorjét is felkeresték Bosznia-Hercegovinában, tudta meg az MTI tudósítója. Már úton voltak hazafelé, amikor a baleset történt. A csoport pénteken este hat óra körül indult, az autóbusz tulajdonosa és a sofőr felváltva vezettek.

Nyelvi nehézségek

A Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetsége igyekszik mindenben segíteni a szombaton balesetet szenvedett lengyel turistabusz utasait - mondta az MTI-nek a baleset helyszínén Marcin Sokolowski, a nagykövetség konzuli osztályának vezetője. "Egyelőre a legfontosabb feladat, hogy a nyelvi nehézségeket leküzdjük, megfelelő információkat adjunk a hozzátartozóknak a sérültek holléte és állapota felől, illetve gondoskodjunk azok hazautaztatásáról, akik csak könnyebben sérültek vagy nem sérültek meg" - mondta.

Marcin Sokolowski elismeréssel szólt a mentésben résztvevő szakemberek szakszerű és gyors munkájáról. Szavai szerint a balesetet szenvedett zarándokcsoport minden segítséget megkapott.

Kiderült a csoportról, hogy Lengyelország déli részéről, egy Zywiec környéki településről érkezett. A zarándokokat nem utazási iroda utaztatta, de már elindult értük egy autóbusz Lengyelországból. Azoknak a hazajuttatását, akik egészségügyi állapotuk miatt jelenleg nincsenek szállítható állapotban, később megszervezik, illetve a hozzátartozók esetleges magyarországi kiutaztatását is segítik.

Lengyel balesetek

Az utóbbi években több lengyel buszbaleset is volt hazánkban, ezek közül messze a legsúlyosabb a 2002. július 1-jén Balatonszentgyörgy és Balatonkeresztúr között a holládi körforgalomban hajtott az útpadkának és borult fel egy lengyel turistabusz, amiben húsz ember vesztette életét és harmincegyen sebesültek meg.

Tavaly április 29-én Hegyeshátnál, a 76-os számú főúton a felázott útpadkára hajtott és az árokba borult egy lengyel emeletes autóbusz 68 utassal és a két sofőrrel. A 30 kórházba szállított utas közül tizennégyen súlyosan, tizenhatan könnyebben sérültek meg.

A helyszínelés még tart a 86-os főúton, várhatóan 11 óra körül oldják fel a teljes útzárat - közölte a Független Hírügynökség.

Külföldi buszbalesetek Magyarországon

2002. december 5. - Fejér megyében, Magyaralmás és Sárkeresztes között a 81-es úton egy vendégmunkásokat szállító jugoszláv rendszámú, utánfutóval közlekedő mikrobusz megcsúszott, előbb egy magyar teherautónak, majd egy jugoszláv kamionnak ütközött, végül az árokba borult. A baleset következtében ketten meghaltak és öten súlyosan megsérültek.

2003. február 2. - Székesfehérvár térségében a 8-as elkerülő úton egy Volán autóbusz és egy osztrák kisbusz ütközött össze. A balesetnek egy halottja, három súlyos és egy könnyebb sebesültje volt.

2003. május 8. - Siófok közelében, Balatonszabadi-Sóstónál egy vasúti átjáróban a fénysorompó tilos jelzése ellenére egy német turistákat szállító autóbusz a sínekre hajtott és összeütközött a Budapestről Nagykanizsa felé tartó gyorsvonattal. 33 német állampolgár meghalt, heten megsérültek.

2004. január 24. - Az M5-ös autópálya Budapest felé vezető szakaszán a 48-as kilométernél az árokba hajtott és felborult egy bolgár autóbusz. 21 utasából két személy életét vesztette, tizenhárman megsérültek.

2004. április 5. - Az M1-es autópályán, a lébényi csomópont után árokba borult egy ukrán kisbusz. A balesetben egy ember meghalt, nyolc megsérült.

2004. november 12. - Egy ukrán rendszámú mikrobusz és egy személyautó frontálisan ütközött, majd a kisbusz az árokba csapódott a 41-es számú főúton, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Apagy közelében. A mikrobusz hét utasa közül egy nő a helyszínen életét vesztette, négyen súlyosan megsérültek.

2005. január 21. - Csongrád megyében a 43-as főúton Ferencszállás és Kiszombor között egy román kamion frontálisan ütközött egy román kisbusszal. A balesetben a busz egyik utasa meghalt, többen súlyosan megsérültek.

2005. június 25. - Komárom térségében az M1-es autópályán kamion ütközött egy német rendszámú kisbusszal. A mikrobusz utasai közül három ember meghalt.

2006. február 25. - A ferihegyi gyorsforgalmi úton a városközpont felé haladó szerb-montenegrói rendszámú turistabusz egy magasságkorlátozó oszlopnak ütközött, s az valósággal leborotválta az emeletes jármű tetejét. A baleset következtében két ember meghalt, 32-en megsérültek.

2006. május 5. - Árokba csúszott egy román autóbusz az M5 autópályán, Lajosmizse közelében. A busz húsz utasa közül ketten súlyosan, 11-en könnyebben megsérültek.

2006. július 17. - Két ember meghalt, heten megsérültek abban a balesetben, amely Füzesabony közelében történt az M3-as autópályán, amikor egy román rendszámú mikrobusz hátulról belerohant egy tehergépkocsiba. A mikrobusz vezetője és a mellette ülő utas a helyszínen az életét vesztette, a többi hét utast súlyos sérüléssel kórházba szállították.

2006. szeptember 22. - Az M5-ös autópályán, Balástyánál összeütközött két román mikrobusz. Egy ember súlyos, 11 könnyű sérüléseket szenvedett.