Szilárda
-4 °C
2 °C

Gyermekeket is gyilkolt a belga Fekete Angyal?

2002.09.17. 11:24
Hágában kedden megkezdődött annak a nővérnek a pere, akit azzal vádolnak, hogy halálos injekcióadaggal ölt meg 13 beteget, köztük egy két hónapos csecsemőt, és a nemzetközi törvényszék egyik bíráját.
Lucy Isabella Quirina de Berk ügyéhez toxikológust, statisztikust, valamint egy FBI-szakértőt is hívtak, arra hivatkozva, hogy az amerikai szövetségi nyomozó irodának "nagyobb gyakorlata van az ilyen esetekben". A vád szerint a nővér a legsúlyosabb bűntetteket 1997 után követte el, de 1992-re visszamenőleg okirathamisítással is vádolják. A 40 esztendős De Berk, akit tavaly decemberben tartóztattak le, tagadja a vádakat.

Lehetett-e véletlen egybeesés?

A statisztikus azt próbálja felmérni a matematikai valószínűségszámítás eszközeivel, hogy a 13 haláleset lehet-e véletlen egybeesés. A toxikológus dolga kimutatni, hogy a nővér több mint négy éven keresztül kicsi, ám halálos mennyiségű morfiumot, káliumot, stb. adott a betegeknek.

Az AP megjegyzi, hogy márciusban a nyomozók exhumáltatták három gyermek holttestét, akikről korábban azt hitték, hogy halálos betegségben szenvednek. Most azonban vérükben mérget találtak. Több áldozat súlyos testi fogyatékossággal született gyermek volt.

A halál megszállotja

Az ügy akkor robbant ki, amikor de Berket egyik kollégája megvádolta egy két hónapos gyermek halála kapcsán. 2001 szeptemberében történt letartóztatásakor az ügyészség a gyanúsítottat olyan pszichopatának minősítette, aki "megszállottja a halálnak".

A vizsgálat azt is kiderítette, hogy De Berk tizenévesen Hollandiából Kanadába költözött alkoholista szüleivel, egy ideig Vancouverben prostituáltként élt, majd hamis diplomával orvosi gyakorlaton vett részt. Egy helyi tv-csatorna interjút készített arcát eltakaró húsz éves lányával, aki elképzelhetetlennek tartja, hogy anyja gyilkos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!