Valér
4 °C
8 °C

Az enyhe idő okozza a korai belvízhelyzetet

2006.01.05. 12:25
Az országban összesen 55 szakaszon van első- vagy másodfokú belvízvédelmi készültség, 141 szivattyútelep küzd a házakat veszélyeztető, földeket borító magas vízszinttel. Több helyen elhúzódó belvízi védekezésre kell felkészülni, főként azért, mert a befogadó folyók vízszintje magas. A belvíz korai jelentkezése elsősorban az enyhe időjárásnak tudható be.

Országszerte négy megyében 80-85 lakóházat veszélyeztet a belvíz, közölte Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel csütörtökön. Borsod megyében Alsózsolcán, Nyékládházán, Mezőnagymihályon és Szentistvánon 60-65 lakóházat közelített meg a belvíz, de egyetlen lakót sem kellett még kitelepíteni.

A katasztrófavédelem szakemberei homokzsákokkal, a víz szivattyúzásával, átemelésével védekeznek a belvíz ellen. Hajdú-Bihar megyében Görbeháza, Tiszacsege és Nádudvar, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Mezőhék, Kunhegyes, Kisújszállás, Karcag egyes házait veszélyezteti a belvíz, Fejér megyében Bicskén egy lakóházat kellet homokzsákokkal megvédeni, ismertette Dobson Tibor. Érdligeten, Érd 6-os főút felőli részén hat lakóház pincéjéből, udvaráról szivattyúzták ki a vizet a tűzoltók. Érdligeten folyamatos gond a belvíz megjelenése, mivel a terület alacsonyabban fekszik a 6-os útnál és nincs rendesen megoldva a belvíz elveztése sem.

A katasztrófavédelemnek lehetősége van 26 polgári árvízvédelmi egység szervezésére, amennyiben a meglévő, ezt a munkát végző hivatásos erők (vízügy, tűzoltóság, önkormányzat, kommunális szervezetek) lehetőségei kimerülnek. Egy ilyen egység 40 emberből és 5 technikai eszközből áll. Jelenleg nincs olyan helyzet, amelyben ezeket az egységeket kellene mozgósítani.


Belvízvédelmi készültség ötvenöt szakaszon (Forrás: vizugy.hu)

Csongrádban fokozódik a helyzet

Két szakaszon másod-, öt szakaszon pedig elsőfokú a belvízvédelmi készültség az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén, emellett a önkormányzatoknak tíz Csongrád megyei településen kellett elrendelniük elsőfokú készültséget.

Az utóbbit napok esői miatt a kurcai és a Sámson-élővízi szakaszon másodfokúra kellett emelni a belvízvédelmi készültség szintjét, mivel a főcsatornák vízszintjei megemelkedtek, a telítettség csaknem száz százalék. Az igazgatóság területén összesen 18 szivattyútelep működik, melyek naponta 780 ezer köbméter vizet emelnek át. A védekezésben 52-en vesznek részt.

Az elöntött területek nagysága az elmúlt napokban nem változott, mintegy 12 ezer hektár, főként vetés, gyep és szántó van víz alatt. A belvíz a lakott területeken is gondot okoz, ezért a megyében tíz településen kellett elrendelni elsőfokú készültséget.

Bár a térségben a napokban lehullott csapadék mennyisége nem jelentős - napi átlagban három milliméter körüli -, elhúzódó belvízi védekezésre kell felkészülni, főként azért, mert a befogadó folyók vízszintje magas. A belvíz korai jelentkezése elsősorban az enyhe időjárásnak tudható be, tavaly ilyenkor az igazgatóság területén mindössze három szakaszon rendeltek el elsőfokú készültséget, az elöntött területek nagysága pedig 1350 hektár volt.

Tíz szakaszon van készültség a Közép-Tisza vidékén

A Közép-Tisza vidékén tíz belvízvédelmi szakaszon tartanak fenn első- vagy másodfokú készültséget az elöntések miatt, a vízzel borított terület nagysága 24 ezer hektárt tesz ki. A tíz védelmi szakaszból a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) hétnél rendelt el másodfokú készültséget, ezek többsége a Nagykunságban, Kunhegyes, Kisújszállás és Karcag térségében található . Az elmúlt 24 órában a vízzel borított helyeken 37 stabil szivattyútelep dolgozott, a gépek hárommillió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

Az önkormányzatok közül a fegyverneki szintén másodfokú védekezést rendelt el, a település mélyen fekvő részén folyamatos a szivattyúzás, mivel sok porta áll víz alatt és több mint 40 lakóház van veszélyben. A Kötivizig területén lévő folyók közül a Zagyva Jászberény és Szászberek közötti szakaszán másodfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn, ami 24 órás őr- és figyelőszolgálatot jelent.

72 ezer hektár víz alatt

Az esőzés és a havazás miatt összesen 385 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, belvíz pedig 72 ezer hektárt borít. Az országban összesen 55 szakaszon van első vagy másodfokú belvízvédelmi készültség, 141 szivattyútelep küzd a házakat, földeket veszélyeztető magas vízszinttel, derül ki a vízügy honlapján olvasható adatokból.

Elsőfokú készültség esetére a jogszabály azt írja elő, hogy szükség szerint nappali figyelő- és őrszolgálatot kell tartani. A főcsatornák mértékadó vízmércéinek vízállásait minden reggel 6 órakor kell leolvasni. Gondoskodni kell a csatornákból a víz szabad lefolyását gátló akadályok eltávolításáról, a szükséges vízkormányzásról, a szivattyútelepek üzemeltetéséről, a műtárgyak megfelelő kezeléséről.

Ha II. fokúra emelkedik a készültség, akkor gondoskodni kell a szállítható szivattyúk készenlétbe helyezéséről, illetve üzembe állításáról, hogy a belvizet az állandó jellegű belvíztározókba lehessen vezetni.

Közmunkaprogrammal a belvíz ellen

Megkezdődik annak a kétmilliárd forint, közmunka pályázatokon elnyert pénznek a kifizetése, amelyet 23o település számára írtak ki az út menti árkok tisztítására, karbantartására, és újabb, azonnali program is indul a belvizek miatt - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Érden, ahol belvizektől sújtott helyszínt keresett fel. Most, az esőzések nyomán kialakult helyzetre tekintettel, a munkaügyi hivatalok, kirendeltségek a belvizek elvezetésére újabb közmunka programokat nyitnak meg és 48 órán belül e pályázatokat befogadják, elbírálják, hogy azonnal fel lehessen venni a munkásokat - mondta a miniszterelnök.

Hozzátette: emellett a tűzoltóság számára lehetővé válik további szivattyúk vásárlása, a kapacitások bővítésére. "Szükség van az Érden és sok más helyen kialakult akut veszély gyors elhárítására, ezeket a hét végéig sikerülhet is mindenütt megoldani" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Ugyanakkor hozzá kell látni a 20 éve elmaradt, a vízelvezetés hiányosságaiból fakadó lemaradások fokozatos pótlására, amelyekre pénz hiányában sok esetben nem kerülhetett sor. Ehhez címzett támogatásokból, fejlesztési alapokból lehet forrásokat igénybe venni. A feladat annál is sürgetőbb mert a csapadékosnak ígérkező további téli és a tavaszi hónapokban az érdihez hasonló újabb problémák jelentkezhetnek az ország számos pontján.