Belvízkatasztrófa fenyeget

2003.02.12. 12:05
A vastag hótakaró elolvadása után nagy területek kerülhetnek víz alá. A szakemberek főleg Borsodban és a Dél-Alföldön tartanak az 1999. évi belvíz-katasztrófa megismétlődésétől. Ezeken a területeken a talaj felső 1 méteres tartománya már vízzel telített. A meteorológusok szerint azonban az elkövetkező egy hétben nem fenyeget belvízveszély, ugyanis nem lesz jelentős olvadás, napközben is mínuszos hőmérsékleti értékekre számíthatunk.
Az elmúlt 40 év legnagyobb belvíze várható Magyarországon egy esetleges gyors felmelegedés után 200-300 ezer hektárnyi területet is elönthet a belvíz. Az ország több területi vízügyi igazgatósága készített jelentéseket a belvízveszélyről. A szakemberek attól tartanak, hogy a vastag hótakaró elolvadása után hatalmas területek kerülhetnek víz alá.

Egy hétig nem olvad

A meteorológusok szerint egyelőre nem kell tartani olvadástól, ugyanis egy hétig a nappali órákban is fagypont alatt marad a hőmérséklet. Egyes napokon a déli órákban elképzelhető, hogy 1-2 órára nulla fok fölött lesz a hőmérséklet, de ez kevés lesz az egységes hófelszín megolvasztásához - mondta az Indexnek a H. Bóna Márta, az Országos Meteorológiai Intézet munkatársa. Csütörtök hajnalban helyenként -20 fokra hűl a levegő. Napközben ismét néhány órára kisüt a nap. Pénteken és a hét végén reggelenként foltokban köd képződik, napos és felhős időszakok váltakoznak számottevő csapadék nélkül. Napközben is fagyni fog.

Ha a nagy mennyiségű hó lassan olvad el, becslések szerint országosan mintegy 50 ezer hektárnyi terület kerülhet víz alá.

Veszélyben Borsod

Az olvadás megkezdése után viszont óriási belvíz keletkezhet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság ennek elkerülése, illetve a károk csökkentése érdekében folyamatosan konzultál a települések vezetőivel és a mezőgazdasági szövetkezetek irányítóival. A régióban elsősorban a Taktaköz, Dél-Borsod és a Sajó-völgye van veszélyben, de károk várhatók a magasabban fekvő részeken is. Az ÉVIZIG szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy minden településen meg kell tisztítani a csatornákat és vízelvezetőket, hogy az elolvadó hóréteg minél akadálytalanabbul juthasson el a kisebb és nagyobb folyókba.

Medgyessy: a kormány enyhíti az olvadás okozta károkat
A kormány mindent megtesz azért, hogy amennyire csak lehet, megelőzze és enyhítse az olvadás okozta árvíz- és belvízkárokat - közölte Medgyessy Péter kormányfő február 7-én Miskolcon. A kormányfő elmondta, hogy a kormány garantálja azoknak a biztonságát, akik a belvíz- és az árvíz által veszélybe kerülhetnek.

50 településből 43-at elönthet a víz

Ugyancsak komoly veszély fenyegeti a Körösök és a Berettyó vidékét, ahol az elmúl napokban 25-55 centiméter vastag hó hullott. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KvVI) főmérnöke a Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy ha ez egyszerre elolvadna, nagyobb területet öntene el a víz, mint az 1999. évi belvízkatasztrófa idején.

A KvVI területén lévő 50 településből ugyanis 43 belvízszempontból fokozottan veszélyeztetett. Az itteni falvak, városok többsége teknőszerű mélyedésben épült, ezért nehéz feladatot jelent a csapadék elvezetése és átemelése a magasabban lévő, ilyenkor ráadásul gyakran áradó folyók medrébe. Több helyen errefelé már a múlt heti havazást követően belvízkészültséget léptettek érvénybe.

  • Hírek
  • Bankszámla