Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Sikeresek Japánban a megszemélyesített bélyegek

2001.08.01. 16:25
A fényképért élő-haló japánok hosszú sort álltak végig azért, hogy arcukat bélyegen is megörökíthessék. A megszemélyesített bélyegek 1999-ben Ausztráliában kezdték el pályafutásukat.

"Reggel négy órakor indultunk el otthonról, és hat órára értünk ide, beálltunk a sorba, és a bélyegeink már készek" - nyilatkozta Misao Itaya, aki gyermekeivel együtt örökítette meg képmását bélyegen.

Harminc perc alatt vásárolták fel a bélyegeket

Az eseményre Tokióban, szerdán egy nemzetközi bélyegkiállításon került sor. A személyre szabott bélyegeket első ízben mutatták be a japán fővárosban, elsöprő sikerrel. Az emberek hosszú sorban türelmesen vártak személyes bélyegükre. Sokuk bélyeg nélkül távozott, az előkészített speciális 1000 bélyegűrlap kevesebb, mint 30 perc alatt elfogyott.

A személyes bélyegek elkészítése öt percbe telik: a vásárlót digitális kamerával fotózzák le, a speciális bélyegpapírra rányomtatják képmását. Tokióban legkevesebb 10 bélyeget tartalmazó szettet vásárolhattak az érdeklődök csekély 2500 forintért (1100 jen egy átlagos japán ebéd ára). Az így elkészített bélyeget pedig rendeltetésszerűen lehet felhasználni: levelet lehet postázni vele.

A postai levél is örömöt jelent

A hatóságok nem titkolt vágya az interneten és e-mailen nevelkedett fiatal japánokkal az igazi levél örömeit megismertetni. A megszemélyesített bélyegek 1999-ben, Ausztráliában kezdték el pályafutásukat, azóta világszerte tizenkét országban árulják (hazánk sajnos nem tartozik e tizenkét ország közé).