Emma
9 °C
26 °C

Börtön okmánybélyeg-hamisításért

2006.04.18. 12:13
Jogerősen egy év hat hónap börtönre elítélték a mintegy negyvenmillió forint értékű hamis okmánybélyeg forgalomba hozatalával vádolt Dívják Lászlónét. A bíróság a vádlott további hét társa ügyében is döntött.

Egy év hat hónap börtön- és egymillió forint pénzbüntetést szabott ki kedden a Pécsi Ítélőtábla a többmilliós okmánybélyeg-hamisítással vádolt Dívják Lászlónéra. A táblabíróság a korábban eljárt Baranya Megyei Bírósággal szemben két vádlott esetében enyhítette az ítéletet. Egyikük 1,6 millió forint helyett egymillió, a másik 700 ezer forint helyett 420 ezer forint pénzbüntetést köteles fizetni. A többiek közük egy személyt nyolc hónap, öt évre felfüggesztett börtön- és hatszázezer forint, négy vádlottat pedig 160 ezertől 750 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel sújtott a bíróság.

Az ítélőtábla polgári útra terelte az első fokú ítéletnek azt a részét, amely arról rendelkezett, hogy Dívják Lászlóné a büntetésen túl 32 millió forint, a többieknek egyetemlegesen 1,9 millió forint kártérítést fizessenek a Pénzügyminisztériumnak.

Az autókereskedelemmel és gépjárművek átíratásával foglalkozó vállalkozások képviselői 2001 decembere és 2003 januárja között különböző dokumentumokhoz mintegy hatezer, ismeretlen helyről származó, olcsón vásárolt hamis bélyeget használtak fel, az így megtakarított pénzt pedig zsebre tették. A vádlottak, kettő kivételével, tagadták bűnösségüket. Azt vallották: nem tudták, hogy a bélyegek hamisak.

Az okmánybélyeg-ügyre 2003 januárjában, a pécsi okmányirodában végzett belső ellenőrzést követően derült fény. A feljelentés és a nyomozás során, a baranyai megyeszékhelyen kívül, Sellyén és Siklóson is találtak hamis bélyegeket. A bűncselekmény-sorozat időközben országos méretűvé dagadt, Budapesten és az ország több megyéjében is sikerült kiszűrni a hamisítványokat, valamint elfogni az ott működő bűnelkövetők jelentős részét.

20%
5999 Ft
4800 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft