A személyre szabható bélyeg

2000.07.12. 10:45
A japán császár képe nem szerepelhet bélyegeken, mivel azt az alattvalók nyaldossák és az ujjukkal nyomkodják, ez a japán udvar hivatalos álláspontja - adta hírül a BBC. Ha azonban a császárt nem is, magunkat minden további nélkül viszontláthatjuk egy bélyegen, feltéve ha Kanadában, Ausztráliában, vagy Írországban élünk. A Magyar Posta nem tekinti ezeket a bélyegeket hivatalosnak. Az egyénieskedés Magyarországon kimerül a saját készítésű levélpapírokban.
A Kanadai Posta meg akarja adni az esélyt az átlagembereknek az önkifejezésre
A személyre szabható levelezés ötlete elég régi. Megvalósítása viszont csak most sikerült, legalábbis bizonyos fokon. A tömeggyártott "egyéni" levélpapírokon és borítékokon kívül most már bélyeget is készítenek, valóban egyénit. Bárki, aki úgy érzi, hogy jól mutatna egy bélyegen, feladhatja rendelését a (kanadai) postánál, saját arcképével, kutyájával, macskájával díszített bélyegre. Az elmúlt héten bevezetett újítás máris sokak érdeklődését felkeltette.

A rendelés minimuma 25 darab 1 dollár értékű bélyeg

Az eredeti törvények szerint bélyegen csak államfő jelenhetett még eddig, mostantól viszont elvileg bárki. A Kanadai Posta (Canada Post) azzal indokolta újítását, hogy meg akarják adni az esélyt az átlagembereknek az önkifejezésre, nem csak a szavak útján, hanem képben is. A posta ezentúl bármely fotó alapján készít bélyeget, amit természetesen el is fogad. Úri passzióról azonban szó sem lehet, hiszen a rendelés minimuma 25 darab 1 dollár értékű bélyeg, egy rendszeres levelező havi fogyasztása.

Magyarország: az egyénieskedés nem engedélyezve
Bár bélyegkészítők vagy bélyeggyűjtők készítenek személyre szabott bélyegeket, saját arcképpel, amit tetszőleges értékkel lehet ellátni a Magyar Posta nem ismeri el azokat hivatalos bélyegként. Az egyénisekedés tehát Magyarországon kimerül a saját készítésű levélpapírokban, ez minden amit tehetünk, ugyanis a bélyegüzletkör munkatársainak elmondása szerint a Magyar Posta a közeljövőben nem tervezi a hasonló jellegű szolgáltatás bevezetését.

Vass Enikő

A legnépszerűbbek a családi fényképek. A nagyi az unokák képével érvényesített levelet kaphat, de a család ugyanúgy elküldheti a legutóbbi szülinapon készült felvételeket vagy a ballagási fotót. A felsoroltakon kívül népszerűek még a háziállatok is. A levelezők szívesen ékesítik borítékjaikat kutyáik, macskáik, lovaik és egyéb kedvenceik képével.

Ezeken kívül természetesen vannak különleges kérések is, mint egy talpat ábrázoló bélyegsorozat, illetve a ,,büszke horgász tartja díjnyertes halát" alkotás, amivel a pecás valószínűleg sporttársainak küldött levelet.

Margot Bertrand, a kanadai posta szóvivője megjegyezte, eddig még egyetlen kérést sem kellet visszautasítaniuk ízléstelen képek miatt.

A követők

A legtöbb országban törvény írja elő, hogy kit ábrázolhat egy bélyeg. A törvény általában kizárólag elhunyt emberek képét engedi bélyegre nyomni, ez alól legtöbbször csak az államfő, a köztársasági elnök, vagy az uralkodó a kivétel. Így van ez Írországban is, legalábbis eddig így volt.

Megmutathatom a bélyeggyűjteményem?
Most az ír postaszolgálat, az An Post is bevezette a személyre szabott bélyegeket, igaz még csak kéthavi próbaidőre, és utána döntenek a szolgáltatás további sorsáról. Az An Post szabályzata szerint bármi kerülhet egy bélyegre kivéve egy grimaszt vágó arcot, illetve az "anatómia elfogadhatatlan" részeit, ami valljuk be még sok esélyt hagy az ízléstelenkedésre, de nem adok tippeket.

Az ötlet hatalmas siker volt a hagyományos brit bélyegkiállításon is, ennek ellenére még vonakodnak bevezetni. Egyelőre mindez csak egy része volt a parádénak, de, látva a nagy érdeklődést az angol posta is hozzákezdett a hivatalos szervek meggyőzéséhez, hiszen a jópofaságon túl anyagi haszonnal is jár és fellendítheti a pillanatnyilag lankadó levelezési kedvet.

Az elődök és a gyűjtők

Már több országban bevett gyakorlat volt a személyre szabott bélyeg, habár nem abban a formában, ahogyan az most megvalósult Kanadában. Ausztráliában a súlyos individualizmusban szenvedőknek meg kellet vásárolniuk egy keretet, ami tulajdonképpen hivatalos bélyegnek tekintendő, és abba ragaszthatták az általuk kiválasztott képet. Ez a megoldás már egy éve létezik, és használják is. Ezt a rendszert még Svájcban, Indonéziában, Szingapúrban és Thaiföldön vezették be először.

A gyűjtők szintén nem zárkóztak el az egyéni bélyegek elől, habár számukra mindez szeszély, hóbort. Attól nem kell tartaniuk, hogy a hagyományos bélyegek kiszorulnak a piacról. Az egyénre szabott bélyeg, habár nagyon alacsony példányszámban készül, a gyűjtők számára nem érdekes. Leltárba nem veszik, sorozatszámot nem kap, kizárólag annak értékes, aki csináltatja, és aki kapja.  • Hírek
  • Megtakarítás