Fénymásoló-szerelő lopta meg a pannonhalmi bencéseket

2006.07.26. 11:41
Felbecsülhetetlen értékű okleveleket, levéltári iratokat és muzeális dokumentumokat lopott tavasszal egy középkorú férfi a Pannonhalmi Bencés Főapátság vitrinjeiből. A rendőrség elkapta a feltételezett tolvajt.

Egy tizenegyedik századi oklevélritkaság és Vécsey Károly aradi vértanú búcsúlevele is azok között a műkincsek között van, amiket tavasszal lopott el a gyanú szerint egy fénymásoló-szerelő a Pannonhalmi Bencés Főapátságból, írja a Népszabadság. A lap értesülései szerint a rendőrök nemrég elfogták a férfit, akinek pannonhalmi lakásán több, feltehetőleg bűncselekményből származó értékes régiséget, több száz éves kordokumentumot találtak.

Szabad bejárása volt

A bűncselekményt az apátság munkatársai április 12-én fedezték fel, miután nem találtak egy XI. századi kiváltságlevet, hangzott el a rendőrség szerdai sajtótájékoztatóján. Az 1090 körül kiállított és a levéltárban őrzött David dux oklevelet Dávid herceg, Szent László király unokaöccse állította ki, a király engedélyével földeket és halászhelyeket adományozva a tihanyi monostornak. Az oklevelet Szent László király pecsétjével hitelesítették, forgalmi értéke 50 millió forint. Eszmei értéke azonban felbecsülhetetlen, mert ebből a korból ezen kívül csak a tihanyi apátság alapítólevele maradt fenn.

A könyvtár illetékesei feljelentést tettek és a nyomozással egyidőben tartott leltár során derült ki, hogy hogy más értékes levéltári iratok és muzeális dokumentumok is eltűntek. A rendkívüli ritkaságok ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi alosztálya és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság indított nyomozást. Mint kiderült, összesen több mint ötven felbecsülhetetlen értékű műkincs tűnt el a pannonhalmi főapátságból. A rendőrség gyanúja egy 36 éves pannonhalmi férfira terelődött, aki az apátság fénymásolóit és számítástechnikai berendezéseit szervízelte.

Az apátsági dolgozók szerint is a fénymásoló-szerelő lehetett a tolvaj, hiszen csak neki volt szabad bejárása a máskor riasztókkal védett vitrinekhez. A férfi tíz éve dolgozott az apátságnak, így bizalmi viszony alakult ki közte és az apátság alkalmazottai között.

Megsemmisülhettek volna a műkincsek

A tettes - félve attól, hogy megtalálják nála a műkincseket - a lopott értékeket Pannonhalma külterületén rejtette el. A rendőrség a Pannonhalmáról Pázmánd felé vezető úton, egy sziklahasadékban meg is találta a műkincseket. Az üregben élő állatok miatt a műkincsek feltehetően rövid idő alatt teljesen tönkrementek volna, ha nem találják meg őket időben. Összesen ötven tétel irat került elő, amelyek az 1300 és 1700 közötti korokból származtak.

A férfi azt vallotta, a lopást egyedül követte el, és nem akarta eladni a műkincseket, amelyek értékével csak a kihallgatáson szembesült. Állítása szerint a műkincseket csak a saját gyűjteményébe szánta, s "hobbiból" lopta el. Az első értékes könyvet még tavaly nyáron vitte el az apátságból, állítása szerint azért, hogy fénymásolja. Majd amikor nem keresték rajta, nem is vitte vissza azt az apátságba, sőt, amikor csak lehetősége volt rá, mindig magával hozott egy-egy újabb értéket.

Súlyos lopás

Az előzetes szakértői vélemény szerint az eltulajdonított műkincsek értéke több százmillió forint. A férfi által elkövetett bűncselekmény minősítése lopás, annak is a legsúlyosabb formája, aminek 5-10 év a büntetési tétele. A gyanúsítottat a Győri Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

Legutóbb 2002 fenruárjában történt hasonló műkincslopás hazánkban, akkor a szintén felbecsülhetetlen értékű vizsolyi Bibliát lopták el. A rendőrök 2003 októberében találták meg a Károli Gáspár által fordított, XVI. századi szentírást egy nyugdíjas rendőr lakásán.

  • Hírek
  • Hírek