Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Az ügyész börtönbe küldené Benkő Pétert

2004.02.26. 19:06
A több száz milliós adócsalással vádolt színészre letöltendő börtönbüntetést kért csütörtökön az ügyész. Benkő Péter felmentésért folyamodott az utolsó szó jogán.
Letöltendő szabadságvesztést kért a több száz millió forintos adócsalással vádolt Benkő Péter színművészre az ügyész a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú tárgyalásán csütörtökön. A vádbeszédben elhangzott, hogy az ehhez hasonló nagy tárgyi súlyú bűncselekmények indokolták a büntető törvénykönyv szigorítását.

Súlyosabb ítéletet kér az ügyész

Az ügyész kérte Benkő Péter élettársa, Magyar Ildikó elsőrendű vádlott első fokon kiszabott négy és fél éves végrehajtandó szabadságvesztésének súlyosítását, a büntetési tétel nyolcéves felső határához való közelítését. Az ügyész megjegyezte, Benkő Péter büntetését az értelmi szerző, elsőrendű vádlottéhoz kell igazítani, hiszen együtt cselekedtek.

Magyar Ildikó első fokon felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott testvére és édesanyja esetében az ügyész megjegyezte, némiképp áldozatoknak is tekinthetők, akiket felhasználtak a bűncselekmények elkövetéséhez, ezért esetükben a kiemelkedően nagy kárérték ellenére sem szükséges a súlyosítás. Magyar Ildikó védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett a csütörtöki tárgyaláson.

"Nehéz a színésznek"

Benkő Péter ügyvédje pedig arról beszélt, hogy a történtek megítélésénél fontos védencének tudatállapota, az hogy egyáltalán mennyire volt tisztában a történtekkel. Továbbá, hogy milyen érzelmi szálak fűzték a cselekmény értelmi szerzőjéhez, az elsőrendű vádlotthoz. Az utolsó szó jogán Magyar Ildikó elismerte, hogy nem volt körültekintő. Első fokon kiszabott büntetése enyhítését kérte.

Benkő Péter az utolsó szó jogán felmentésért folyamodott. "Nehéz a színésznek az igazát bizonyítani, mert azt hiszik rólunk, hogy mindent el tudunk játszani" - jegyezte meg az adócsalással vádolt színművész. A Fővárosi Ítélőtábla várhatóan március 2-án hirdeti ki másodfokú határozatát Benkő Péter és társai ügyében.

A Fővárosi Bíróság első fokon 2002 szeptemberében mondta ki Benkő Péter és vádlott-társai bűnösségét a Nagykovácsiba tervezett lovas centrum építésével összefüggő félmilliárdos áfa-csalási ügyben. Az első fokon megállapított tényállás tartalmazza, hogy a vádlottak által létrehozott, tényleges gazdasági tevékenységet nem folytató cégek fiktív számlákat, bizonylatokat bocsátottak ki, és 2,7 milliárd forintos kifizetés után igényelték vissza csalárd módon az áfát. Az elsőfokú ítélet szerint az eseményeket döntően a pénzügyi gyakorlattal rendelkező Magyar Ildikó mozgatta.