Bernadett
0 °C
4 °C

Újraegyesült a hurrikán szétszakította magyar pár

2005.09.07. 15:38
Öt mérföld gyaloglás után az utolsó métereket úszva kellett megtennie otthonáig a 81 éves Benő Gyulának. A New Orleansszal szemközti Slidellben élő idős magyar házaspárt a Katrina szakította ketté. Egy héttel a vihar után már ragyog sajátkezűleg épített házuk.

Egymásra talált a hurrikánban kettészakított idős magyar házaspár, írja a USA Today. A 81 éves Benő Gyula a Katrina érkezése előtt hagyta el 75 éves nejét, Ellát, aki semmi áron nem akarta elhagyni a Ponchartrain tó New Orleansszal szemközti oldalán fekvő slidelli otthonát.

Az oroszokat túlélte

"Ha túléltem az oroszokat, gondoltam ezt is túlélem" - nyilatkozta az '56-os emigráns Benő Ella a lapnak. Mint mondta, kétszintes téglaházukat férje saját kezüleg építette, ő meg bízott férjében. Gyula nem volt ennyire magabiztos. Mivel nejét nem tudta meggyőzni, a vihar érkezése előtt átkozódva elhagyta otthonát.

Pedig háza kitartott. Igaz, a tengerszint fölött fekvő Slidellben közel sem keletkezett akkora káosz, mint a tengerszint alatt fekvő New Orleansban, amit a vihar után elöntött a Ponchartrain tó vize. Itt klasszikus hurrikánkárok keletkeztek, házak tetejét vitte el a szél, de a szökőár a vihar elvonulása után vissza is húzódott.

Az egyméteres szökőár persze okozott kellemetlenségeket, a 75 éves asszony magára maradva egyedül kellett felcipelje a bútorokat a felső emeletre.

Gyalogosan, úszva

Benő Gyula a vihar után azonnal hazaindult, öt mérföldre lakásától azonban meg kellett álljon, az utak le voltak zárva. Megpróbált gyalog hazamenni, de a sötétedés miatt visszafordult. Végül két nap mulva jutott haza gyalogosan, a végén még a háza előtti csatornán is át kellett úsznia. Mire hazaért, Ella már kitakarította a házat.

"Hazajöttem, mert itt élek" - mondta a USA Todaynek Benő Gyula. Neje nem haragszik férjére, akivel ötvenkét éve házasok. "Semmivel sem tudott volna meggyőzni, én innen már csak a temetőbe megyek" - nyilatkozta Ella.

A környék a USA Today tudósítója szerint szerencsésen vészelte át a hurrikán pusztítását, ám Benőék háza már kitűnik a többi közül. A meghajlott bejárati ajtón kívül semmi sem utal a vihar pusztítására. A hárban a 81 éves férj egy fürdőnadrágban csavarozza a padlót. "Azt hiszem ezt nekem kell megcsinálnom, tudja, nincs pénzzel kitömve a zsebem" - magyarázza.