Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Súlyosbodhat az orosz-kínai ökológiai katasztrófa

2006.02.14. 11:26
November közepén egy ipari szerencsétlenség következtében nagy mennyiségű benzol és nitrobenzol került Kínában a Szunghua folyóba. A szennyezés egy része már levonult az érintett folyókon, de most a habarovszki természetvédelmi központ munkatársai újabb beteg halakat fogtak az Amurból. A szakértők szerint a tavaszi áradások miatt a leülepedett, megfagyott szennyeződés ismét végigvonul majd a folyókon.

Vegyi anyagokkal fertőzött, vérző fekélyektől szenvedő csukákat, harcsákat és kárászokat fogtak a hét eleji próbahalászaton a habarovszki természetvédelmi központ munkatársai az Amurban, három hónappal az északkelet-kínai Csilin tartomány egyik vegyi üzemében bekövetkezett robbanássorozat után.

A november közepén történt szerencsétlenség következtében nagy mennyiségű benzol és nitrobenzol került a Szunghua folyóba, és emiatt akkor több héten át veszélyben forgott több millió ember ivóvízellátása mind kínai területen, mind a 600 ezer lakosú Habarovszk városában. A súlyosan szennyezett kínai folyó vize az Amurba ömlik.

Bár az embereket fenyegető közvetlen veszély azóta elmúlt, a környezeti katasztrófa következményeinek orvoslása még sokáig eltart: kínai részről hárommilliárd dollárnak megfelelő összeget fordítanak arra, hogy helyrehozzák a Szunghua folyó vízminőségét - ehhez óvatos becslés szerint is négy évre van szükség.

Fekélyes halak

Orosz részről folyamatosan figyelik az Amurban a Szunghua okozta szennyezés következményeit, de nyilatkozni csak a komplex laboratóriumi vizsgálatok elvégzése után akarnak. Annyit azért már megjegyeztek a távol-keleti természetvédelmi központnál, hogy fekélyes halak nagyritkán korábban is előfordultak az Amurban, a mostani arányszám azonban aggodalomra ad okot.

Ami a halakat, mint emberi táplálékot illeti, a szervezetükben lévő különféle nehézfémek, vegyi anyagok egészségügyi határértéke hússzor szigorúbb, mint az emberi ivóvízé. A mért adatok már most meghaladják e határértékeket.

Orosz tudósok borúlátó prognózisa szerint tavasszal és nyáron a Szunghua és az Amur szennyeződése még veszélyesebb lehet, mint télen, amikor végigvonult rajtuk a hatalmas benzolfolt. Az olvadással ugyanis felszabadulnak a most még a jégbe fagyott, vagy a fenék mélyedéseiben megülepedett vegyi anyagok, s a tavaszi áradások révén az ismét mozgásba jövő szennyeződés egyrészt megint végigvonul majd mind a két folyón, másrészt a vízszint megemelkedésével bejut a tározó tavakba és az öblökbe is.