Szilárda
0 °C
6 °C

A románoknak nem jár bérautó

2008.05.02. 10:49
"Sajnáljuk, de nem áll módunkban kiszolgálni önt" - az elmúlt időszakban tucatnyi román állampolgár szembesült ezzel a válasszal, amikor személygépkocsit próbált bérelni Európa különböző országaiban. A kolozsvári Krónika szerint, számos autókölcsönző illetékese azt mondja: román állampolgárokkal nem kívánnak üzletet kötni.

Immár az Európai Parlament és az Európai Bizottság tudomására jutott az a diszkriminációs ügy, miszerint a nyugat-európai bérautó-társaságok rendre másra elhajtják a román ügyfeleket. Az elutasítás okát firtató kérdésre a bérautóra vágyók rendszerint ködösítő magyarázkodást kaptak arról, hogy az illető társaságnál éppen nincs futóképes autó. Ám számos cég munkatársa nem köntörfalazott és kereken megmondta: román állampolgárokkal nincs biznisz.

A diszkriminációra egy temesvári férfi hívta fel a figyelmet, amikor feltárta, hogy a világ egyik legnagyobb autókölcsönző cégének hírében álló Hertz hátrányos megkülönböztetésben részesíti a hozzá forduló románokat. Marius Popitiu még januárban kirándult Belgiumban, és interneten keresztül autót kölcsönzött, amire az előleget is befizette.

Meglepetésére azonban a konszern brüsszeli székhelyén a bérelt jármű kulcsa helyett azt kapta, hogy a korábban jóváhagyott on-line autóbérlést a Hertz Benelux belső szabályaira hivatkozva visszavonta. Az ok nem más, mint az ügyfél állampolgársága, ami a Hertz esetében azért kizáró ok, mert korábban számos román "elfelejtette" visszaszolgáltatni a kibérelt autót.

A kikosarazott férfi panasza nyomán Csibi Magor romániai liberális EP-képviselő írásos beadvánnyal fordult az ügyben az Európai Bizottsághoz, miután román okiratokat felmutató asszisztensének szintén nem volt hajlandó autót kölcsönözni a Hertz. Ám Vladimir Spidla, az EB esélyegyenlőségért felelős biztosa sem tudott jogorvoslattal szolgálni, mindössze arra az általános érvényű kijelentésre szorítkozott, hogy az EB 2000-ben kibocsátott direktívája tiltja a faji vagy etnikai alapú megkülönböztetést, a bizottság hatásköre pedig csak arra terjed ki, hogy ellenőrizze: a tagállamokban átültették-e a gyakorlatba a közösségi joganyagot.

A Romania libera bukaresti lap újságírói különben nemrég számos európai autókölcsönző társaságtól azt a választ kapták: állampolgárságuk okán nem szolgálják ki őket, még akkor sem, ha előlegként kifizetik a gépkocsi árának csaknem felét.