Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Félezres tömeg zsúfolódott össze a ferihegyi biztonsági kapuknál

2006.09.15. 19:07
Érdemes csúcsidőszakban a gép indulása előtt már két-három órával hamarabb kimenni Ferihegyre, mert kevés az őr, ezért akadozik az utasok átengedése a biztonsági kapun. Pénteken kora este félezer utas rekedt a kapu előtt.

400-500 utas várakozott pénteken kora este a Ferihegyi repülőtéren a 2/A terminálon a biztonsági kapuk előtt. A Budapest Airport ZRt. hivatalos álláspontja szerint az történik, hogy csúcsidőszakban Ferihegyen az utasbiztonsági ellenőrzés szigorítása miatt megnőtt a biztonsági kapuk előtt a várakozási idő.

Szollár Domokos, a Budapest Airport ZRT (BA) szóvivője azt mondta, hogy egy júniusban elvégzett uniós vizsgálat után, kapunként 3-ról 5-re kellett növelniük az őrök számát, de egyelőre nincs elég őr, így ezért nem tudnak elegendő számú kaput megnyitni. A BA 70 embert már felvett, ám egy utasbiztonsági ellenőr kiképzése 6 hetet vesz igénybe, mondta.

Négyből egy kapu

A szigorítást több hete vezették be, ám korábban a törvény által lehetővé tett túlóraidőt kihasználva, tovább dolgoztak az őrök. Németh Krisztina, a Malév szóvivője elmondta, a 4 átvilágító kapuból csak egyet üzemeltet a BA, és ezért hiába végzik el jegyellenőrzést öt perc alatt, utána nagyon hosszú ideig kell várni a biztonsági ellenőrzésre. Míg korábban a jegyellenőrzés után egy európai járat esetében sokszor öt perc alatt bejutottak az utasok a tranzit váróba, napjainkban ez jóval több időt vesz igénybe.

A szóvivő figyelmeztetett, európai járat esetén nem elég 50 perccel, 1 órával az indulás előtt kiérni a reptérre. A Malév azt kéri az utasoktól, hogy 2-3 órával korábban menjenek ki csúcsidőben. Németh Krisztina elmondta: a megnőtt várakozási idő nehéz helyzet elé állítja a légitársaságot, hiszen ha időben elindulnak a gépek, akkor lemaradnak az utasok, ha pedig megvárják őket, akkor sokan nem érik el a csatlakozást, s felborul a Malév menetrendje. Ez pedig sokmillió forintos kárt okoz a társaságnak.

Kifejtette: már hetek óta hosszabb idejű várakozásra kényszerülnek az utasok a biztonsági kapuk előtt, ám a péntekihez hasonló rossz helyzet eddig nem alakult ki. A nagy tömeg miatt később megnyitottak egy másik biztonsági kaput is.