Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Félezres tömeg zsúfolódott össze a ferihegyi biztonsági kapuknál

2006.09.15. 19:07
Érdemes csúcsidőszakban a gép indulása előtt már két-három órával hamarabb kimenni Ferihegyre, mert kevés az őr, ezért akadozik az utasok átengedése a biztonsági kapun. Pénteken kora este félezer utas rekedt a kapu előtt.

400-500 utas várakozott pénteken kora este a Ferihegyi repülőtéren a 2/A terminálon a biztonsági kapuk előtt. A Budapest Airport ZRt. hivatalos álláspontja szerint az történik, hogy csúcsidőszakban Ferihegyen az utasbiztonsági ellenőrzés szigorítása miatt megnőtt a biztonsági kapuk előtt a várakozási idő.

Szollár Domokos, a Budapest Airport ZRT (BA) szóvivője azt mondta, hogy egy júniusban elvégzett uniós vizsgálat után, kapunként 3-ról 5-re kellett növelniük az őrök számát, de egyelőre nincs elég őr, így ezért nem tudnak elegendő számú kaput megnyitni. A BA 70 embert már felvett, ám egy utasbiztonsági ellenőr kiképzése 6 hetet vesz igénybe, mondta.

Négyből egy kapu

A szigorítást több hete vezették be, ám korábban a törvény által lehetővé tett túlóraidőt kihasználva, tovább dolgoztak az őrök. Németh Krisztina, a Malév szóvivője elmondta, a 4 átvilágító kapuból csak egyet üzemeltet a BA, és ezért hiába végzik el jegyellenőrzést öt perc alatt, utána nagyon hosszú ideig kell várni a biztonsági ellenőrzésre. Míg korábban a jegyellenőrzés után egy európai járat esetében sokszor öt perc alatt bejutottak az utasok a tranzit váróba, napjainkban ez jóval több időt vesz igénybe.

A szóvivő figyelmeztetett, európai járat esetén nem elég 50 perccel, 1 órával az indulás előtt kiérni a reptérre. A Malév azt kéri az utasoktól, hogy 2-3 órával korábban menjenek ki csúcsidőben. Németh Krisztina elmondta: a megnőtt várakozási idő nehéz helyzet elé állítja a légitársaságot, hiszen ha időben elindulnak a gépek, akkor lemaradnak az utasok, ha pedig megvárják őket, akkor sokan nem érik el a csatlakozást, s felborul a Malév menetrendje. Ez pedig sokmillió forintos kárt okoz a társaságnak.

Kifejtette: már hetek óta hosszabb idejű várakozásra kényszerülnek az utasok a biztonsági kapuk előtt, ám a péntekihez hasonló rossz helyzet eddig nem alakult ki. A nagy tömeg miatt később megnyitottak egy másik biztonsági kaput is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!