Emma
-2 °C
6 °C

Gyilkos vagy áldozat?

2002.03.01. 18:51
Emberölés alapos gyanújával előzetes letartóztatásba helyezte a Veszprémi Városi Bíróság pénteken azt az ugodi férfit, aki február 26-án éjszaka két betörő életét oltotta ki egy konyhakéssel.
A 37 éves férfi ugodi lakásába kedden éjjel betört két többszörösen büntetett előéletű, 39 és 29 éves, helybeli férfi - utóbbi emberölésért is ült már börtönben -, s fejszével támadt a házigazdára. A lakás tulajdonosa dulakodni kezdett a támadóival, majd felkapott egy konyhakést és több szúrással megsebesítette a két betörőt.

Jogos volt-e az önvédelem?

A bíróság szerint a több emberen elkövetett emberölés bűntettének alapos gyanúja megállapítható. A vizsgálat során azonban különös gonddal kell azonban eljárni abban a tekintetben, hogy a gyanúsított a cselekmény elkövetésekor jogos védelmi helyzetben volt-e - jelentette ki Csányi Zoltán, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának vezetője.

A rendőrtiszt tájékoztatása szerint a gyanúsított jogos védelmi helyzete felmerült, s bizonyos mértékig talán meg is állapítható, ugyanakkor számos tényező kétségessé teszi. Mindkét sértett több szúrást is kapott, közülük nem egy a hátukon található - tette hozzá.

Itt a balta, hol a balta?

Csányi Zoltán megjegyezte azt is, a korábbi közlésükkel ellentétben semmilyen adat nem támasztja alá, hogy a két férfi baltával támadt volna a házigazdára. A legújabb vizsgálati adatok szerint a behatolóknál nem volt támadó eszköz.

Az egyik támadót a mentősök holtan találták meg az udvaron, a másik a háztól 150 méterre feküdt. Ez a férfi akkor még élt, de hamarosan a helyszínen belehalt rendkívül súlyos hát- és mellkasi sérüléseibe. Egyikükben a házigazda felismerte a volt feleségének mostani élettársát, aki azt kiabálta: "Most megdöglesz, te szemét!" A késelő szívmasszázs alkalmazásával próbált a sérülteken segíteni, majd a szomszédokat és a volt feleségét értesítette a történtekről.