Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyilkos vagy áldozat?

2002.03.01. 18:51
Emberölés alapos gyanújával előzetes letartóztatásba helyezte a Veszprémi Városi Bíróság pénteken azt az ugodi férfit, aki február 26-án éjszaka két betörő életét oltotta ki egy konyhakéssel.
A 37 éves férfi ugodi lakásába kedden éjjel betört két többszörösen büntetett előéletű, 39 és 29 éves, helybeli férfi - utóbbi emberölésért is ült már börtönben -, s fejszével támadt a házigazdára. A lakás tulajdonosa dulakodni kezdett a támadóival, majd felkapott egy konyhakést és több szúrással megsebesítette a két betörőt.

Jogos volt-e az önvédelem?

A bíróság szerint a több emberen elkövetett emberölés bűntettének alapos gyanúja megállapítható. A vizsgálat során azonban különös gonddal kell azonban eljárni abban a tekintetben, hogy a gyanúsított a cselekmény elkövetésekor jogos védelmi helyzetben volt-e - jelentette ki Csányi Zoltán, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának vezetője.

A rendőrtiszt tájékoztatása szerint a gyanúsított jogos védelmi helyzete felmerült, s bizonyos mértékig talán meg is állapítható, ugyanakkor számos tényező kétségessé teszi. Mindkét sértett több szúrást is kapott, közülük nem egy a hátukon található - tette hozzá.

Itt a balta, hol a balta?

Csányi Zoltán megjegyezte azt is, a korábbi közlésükkel ellentétben semmilyen adat nem támasztja alá, hogy a két férfi baltával támadt volna a házigazdára. A legújabb vizsgálati adatok szerint a behatolóknál nem volt támadó eszköz.

Az egyik támadót a mentősök holtan találták meg az udvaron, a másik a háztól 150 méterre feküdt. Ez a férfi akkor még élt, de hamarosan a helyszínen belehalt rendkívül súlyos hát- és mellkasi sérüléseibe. Egyikükben a házigazda felismerte a volt feleségének mostani élettársát, aki azt kiabálta: "Most megdöglesz, te szemét!" A késelő szívmasszázs alkalmazásával próbált a sérülteken segíteni, majd a szomszédokat és a volt feleségét értesítette a történtekről.