Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Irakban is madárinfluenza-riadót rendeltek el

2006.02.15. 11:25
Az ország egy déli tartományában öt különböző helyen találtak fertőzés-gyanús madarakat, ezért megtiltották a szárnyasok be- és kiszállítását.

Madárinfluenza-riadót rendelt el szerdán a dél-iraki Majszán tartományban az iraki egészségügyi miniszter, aki felszólította a biztonsági erőket, hogy akadályozzák meg szárnyasok be- és kiszállítását a tartományból.

Ibtiszam Azíz Ali, a madárinfluenza fertőzéssel foglalkozó kormánybizottság szóvivője közölte: azután rendelték el a riadót az Iránnal határos Majszánban, hogy a tartomány öt pontján találtak fertőzés-gyanús madarakat.

Abdel Muttaleb Mohammed egészségügyi miniszter kedden este megbeszélést tartott a tartomány fővárosában, Amarában a helyi egészségügyi hatóságok és a helyi törzsek képviselőivel a járványveszélyről és a beteg szárnyasok elpusztításáról. A miniszter elmondta, hogy a járvány a helyi állandó madarak, nem pedig vonuló madárpopulációk között terjed el. Hozzátette, hogy öt helyen járt, ahol gyorstesztekkel mutatták ki a fertőzést. Ezért rendelték el az egészségügyi riadót, hangsúlyozta Abdel Muttaleb Mohammed.

A közel-keleti országban eddig két halálos áldozata volt a H5N1 vírustörzs okozta fertőzésnek.

Magyarországot is beközelítette a vírus

Európa több országában is óvintézkedéseket vezettek be, számos elhullott madárban megtalálták a madárinfluenza emberre is veszélyes változatát. Szlovénia és Horvátország, Románia és Ukrajna után Ausztriában is vizsgálatok folynak. Magyarországon egy elhullott vadkacsát és 11 hattyút találtak, mindegyik tetemet a Duna mentén. Németországban egyelőre csak a gyanú merült fel, hogy madarak behurcolták az országba az emberre is veszélyes madárinfluenza vírusát, a tudósok viszont már biztosak benne. Bővebben >>>>