Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Két megyében terjed a madárinfluenza Romániában

2005.12.12. 13:18
Két újabb településen mutatták ki a madárinfluenza H5 vírustörzsének jelenlétét. Két másik falúban is gyanús madártetemeket találtak. Románia már a hadsereget is beveti a kór ellen.

Madárinfluenza-gyanús madarakat találtak a romániai Buzau megye két településén. A gyorstesztek szerint Padinában biztosan a madárinfluenza H5 törzse okozott fertőzést, bár azt még nem tudni, hogy az emberre is veszélyes N1-alfaj. A közeli Braierstiben is gyanús madarakat találtak, itt azonban még várnak a gyorstesztek eredményére.

Padinában vesztegzárat rendeltek el és megkezdték a fertőzött madárállomány elpusztítását. Padina Buzau és Braila megye határán helyezkedik el, néhány kilométerre a Braila megyei Scarlatesti-től, ahol már bebizonyosodott a H5N1 vírus jelenléte.

Hétfőn délelőtt bejelentették, hogy a Braila megyei Dudesti községhez tartozó Tataruban is pozitív eredményt mutattak az első gyorstesztek. Ezen a településen Predoi szerint mintegy 18 ezer baromfi található.

Bevetik a hadsereget is

A román egészségügyi illetékeseket aggodalommal tölti el, hogy a kórokozó egyre terjed, a vándormadarak vonulásának fő útvonalába eső Duna-deltából már az ország belsőbb, sűrűbben lakott részeibe is átkerült. Scarlatesti már csak 170 kilométerre van Bukaresttől, Braiesti pedig közel esik a Székelyföldhöz.

A hatóságok az utóbbi napokban folyamatos erőfeszítésekkel igyekeznek gátat vetni a veszélyes kór terjedésének. A Tulcea megyei Agighiol nevű településen például az állategészségügyi, rendőrségi és csendőrségi személyzet mellett a közelben levő babadagi katonai támaszpont ötven katonája is bekapcsolódott a fertőzésgyanús háziszárnyas-állomány begyűjtésébe, kiirtásába és elégetésébe. Románia legfelsőbb védelmi tanácsának legutóbbi ülésén ugyanis elhatározták, hogy szükség esetén a fegyveres erők állományát is bevetik a járvány terjedésének feltartóztatásába.

Romániában először október elején mutatták ki a madárinfluenza vírusát a Duna-deltában, ahol hat települést kellett vesztegzár alá helyezni. A múlt hétvégéig összesen 11 fertőző gócot derítettek fel, illetve számoltak fel az érintett romániai térségben.